Úvod

10 zdravých jídel, když nemáte čas

Málokdo si může dovolit ten luxus a každý den vyvářet dobroty. Proto jsme pro vás připravili 10 zdravých a rychlých jídel, které máte do půl hodiny hotové. Už se vám nestane, že budete hladovět.

1. Pomazánka z avokáda

Pomazánka z avokáda

Když pomineme, že je avokádo plné vitamínů a minerálních látek, tak je vynikajícím zdrojem železa. Navíc železo rostlinného původu se dobře vstřebává. Vyšší příjem železa je vhodný pro děti a také pro těhotné ženy. Avokádo je spolu s olivami typické svým vysokém obsahem tuků. Jedná se samozřejmě o tuky rostlinného původu, kterých máme v naší stravě málo a jsou pro náš organismus prospěšné. Dužinu z avokáda stačí rozmačkat vidličkou a smíchat s tvarohem. Pokud k tomu přidáte ještě česnek, tak se vám nachlazení v zimě bude vyhýbat obloukem. Přejít na recept.

2. Kuskus se špenátem a kuřecí plátek

Kuskus se špenátem

Dalším skvělým zdrojem železa v rostlinné formě je špenát. Přiznejte se, jak často jíte špenát? V sezóně (hlavně květen) byste ho měli zařazovat do jídelníčku nejčastěji, ale nebojte se použít i špenát mražený. Kuskus se špenátem se krásně doplní. Volte raději kuskus celozrnný, který se vyrábí z nevyloupané pšenice. Narozdíl od obyčejného kuskusu obsahuje spoustu vitamínů, minerálních látek a hlavně vlákninu, které máme v naší stravě žalostně málo. Přejít na recept.

3. Těstoviny s cuketou a cottage

Těstoviny s cuketou a cottage

Sýry jsou vhodné i při hubnutí, ale většina z nich je hodně tučných. Takové rozhodně vhodné nejsou. Cottage patří do skupiny těch skvělých sýrů, které obsahují minimum tuku, ale jsou plné kvalitních bílkovin. Nekupujte klasická těstoviny z bílé pšenice. Je to s nimi stejné jako s bílou moukou, víceméně nic prospěšného v nich nenajdete (klíček a obal zrna jsou odstraněné), jsou to jen prázdné kalorie. Vybírejte raději těstoviny celozrnné nebo jiné varianty jako jsou těstoviny kukuřičné, žitné, pohankové, amarantové. Celý seznam těstovin najdete v našem seznamu zdravých potravin. Přejít na recept.

4. Pstruh na tymiánu

Pstruh na tymiánu 

Ryby bysme měli jíst alespoň dvakrát týdně. Bohužel pro nás toho dosáhneme málokdy. Severské národy nemají extrémně nizký počet pacientů s kardiovaskulárními onemocněními náhodou. Existuje několik studií, které potvrzují, že to je dáno především častou konzumací ryb. Rybí maso totiž obsahuje kvalitní tuky, které do našeho těla jinak nedostaneme. Jezte ryby častěji. Dejte si jednou týdně čerstvou rybou a alespoň jednou týdně si udělejte rybí pomazánku třeba z uzené makrely. Přejít na recept.

5. Losos se šťouchanými bramborami

Losos se šťouchanými bramborami

Pstruh by se vám rychle ojedl. Vyměňte ho občas za lososa. Nekupujte mraženého, ale připlaťte si za čerstvého, stojí to za to. Výše jsem psal o kvalitních rybích tucích, mořské ryby mají těchto tuků dokonce mnohonásobně více než ryby sladkovodní. Z tohoto důvodu by ryby mořské měli v našem jídelníčku převažovat. Mimo steaku můžete z lososa připravit i skvělý tatarák. V kombinace s čerstvou a teplou topinkou (samozřejmě dělanou na sucho) si neumím představit nic lepšího. Přejít na recept.

6. Kuskus s tofu

Kuskus s tofu

O celozrnném kuskusu už jsem psal výše. Tofu se vyrábí ze sóji. Dalo by se říct, že se jedná o náhradu masa. Obsahuje hodně kvalitní bílkovin rostlinného původu, ale zároveň i hodně tuku. Pozor na sóju si dávejte hlavně večer. Z důvodu velkého množství tuku to nemusí být vždy ta pravá večeře. Nicméně k obědu není problém. Přejít na recept.

7. Cizrna se zeleninou

Cizrna se zeleninou

Příprava cizrny není náročná, ale vyžaduje čas. Já to dělám tak, že si večer cizrnu namočím a druhý den vařím, stačí zhruba půl hodiny. Občas si takto cizrny připravím víc a po jednotlivých porcích zamrazím. Pak jen stačí vytáhnout sáček z mrazáku. Cizrna je luštěnina, která je plná kvalitní bílkovin rostlinného původu. Pokud tvrdě fyzicky nepracujete nebo hodně necvičíte, tak už k cizrně nedávejte další bílkoviny (maso, vejce). Přejít na recept.

8. Plněné papriky s bramborem

Papriky plněné Šmakounem 

Plněné papriky určitě znáte z domova, ale i školních jídelen. Já osobně nemám rád, když je paprika rozvařená a měkká. V tomto receptu jsme jako nádivku do paprik zvolili sýr a Šmakouna. Papriky se následně upravují pouze v troubě, takže zůstanou krásně na zkus. Plněné papriky můžete podávat s bramborami vařenými v páře. Přejít na recept.

9. Mléčná rýže se Šmakounem

Mléčná rýže

Od obědů a večeří skočíme ke svačinám nebo snídaním, pokud máte rádi snídaně sladké. Mléčná rýže nebo rýžová kaše je velmi oblíbené. Často vidím lidi v supermarketu jak berou kelímky po desítkách. Přitom není nic jendodušší než si připravit mléčnou rýži doma podle své chutě. Když do mléčné rýže přidáte neochuceného Šmakouna, tak zvýšíte obsah bílkovin v celém jídle a zároveň snížíte jeho glykemický index. Přejít na recept.

10. Pohanková kaše

Pohanková kaše

Kaše jsou velmi vhodný pokrm, protože jsou pro náš zažívací systém lehce stravitelné. Zkuste klasickou krupicovou kaši nahradit občas za kaši pohankovou. Použijte pohanku lámanku, která se na kaše hodí nejvíce a díky tomu, že je zbavená slupky, tak nemá nepříjmenou chuť. Pohanka je bezlepková potravina, které obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Obsahuje větší množství rutinu, který jinde moc nenajdete. Rutin působí pozitivně na elasticitu cév, může vám tedy pomoci s křečovými žílami. Přejít na recept.


Související články: