Všichni víme, že jídlo je důležité a je nutné si každý den připravit něco dobrého. V dnešní rychlé době bysme chtěli mít všechno nejraději hned. Pojďme se proto podívat na to, jak si ulehčit výběr potravin.
Loga zaručených kvalit
Na každém druhém obalu naleznete nějaké to logo, ale jak se v nich máte vyznat? Popravdě také všechna loga neznám, ale existuje jedno, které znám důkladně a to je logo "Vím, co jím".
Potraviny, které si toto logo zaslouží, musejí obstát všech těchto kategoriích:
- trans mastné kyseliny,
- nasycené mastné kyseliny,
- sodík (sůl),
- cukr,
- v některých kategoriích energie a vláknina.
Každý výrobek, který logo získá je pravidelně testován a pokud by normy nesplnil, tak mu bude logo odebráno. Nemusíte se tedy bát, že složení výrobku již "není to, co bývávalo". Často slýchám názory, že to je pouze lobby a logo na výrobek se dá koupit. Testování potravin však provádí nezávislé laboratoře a nezáleží to pouze na iniciativě Vím, co jím a piju. Říká se, že možné je všechno, ale v tomto případě by to bylo mimořádně složité.
Nakupování bude hračka
Když narazíte na výrobek s tímto logem, tak už rovnou víte, že se jedná o bezproblémovou potravinu. Zvykněte si ale číst etikety vždy, nevěřte pouze logu, ale jen a jen vlastním očím.
Jezte 5x denně
Pořád musím zdůrazňovat, že pravidelná strava je důležitá. Měli bychom jíst alespoň 5x denně. Abych vám v dnešní uspěchané době ušetřil trochu vašeho času, tak jsem připravil celodenní menu, které je složené z výrobků s logem Vím, co jím.
Instantní pohanková kaše k snídani
Do rendlíku si dejte vařit 150 ml mléka a přidejte 3 polévkové lžíce instantní pohankové kaše. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Na konci můžete přidat oříšky podle vaší chuti, rozinky a nebo lehounce dosladit medem či javorovým sirupem (pokud se nesnažíte hubnout).
Pohanková "pachuť" v této kaši není nijak cítit, chutná mi :-)
Zdravé sušenky s bílým jogurtem a ovocem k dopolední svačině
Dopolední svačina bývá často podceňovaná. Jsme v plném pracovním nasazení a svačit nestíháme. Potom se už celí hladoví těšíme na oběd a doma večer máme chutě na sladké, kterým podlehneme. Pamatujte si, že to co zameškáte v první polovině dne, už v té druhé nedoženete. Ořechové sušenky s logem Vím, co jím nalámejte do bílého jogurtu, přidejte si k tomu kousek ovoce (jablko, hrušku, švestky - záleží jaké je zrovna sezóna) a máte hned chutnou svačinku. Já jsem si ještě do jogurtu přidal ovesné vločky.
Ořechové sušenky s logem Vím, co jím chutnají báječně.
Dejte si je s bílým jogurtem k dopolední svačině.
Celozrnné těstoviny s červeným pestem k obědu
Není týden abych neslyšel, že si někdo nestíhá vařit oběd. Někdy jsou to výmluvy, ale sem tam ten čas opravdu není. Nikdo nepohrdne zdravým, plnohodnotným a hlavně rychlým obědem. Celozrnné těstoviny s pestem a sýrem máte hotové za 15 minut, není to super? :-) Do vroucí vody nasypte porci celozrnných těstovin s logem Vím, co jím a uvařte na zkus (aldente). Rozhodně těstoviny nerozvářejte, zvýšili byste tím glykemický index a tomu se přesně chcete vyhnout. Uvařené těstoviny pouze smíchejte s červeným pestem a posypte sýrem. Ten, kdo nehubne, tak si dopřeje kvalitní parmezán. Ten kdo hubne, tak zvolí nějaký jiný sýr, který má do 30% tuku v sušině.
Na celý oběd vám stačí pouze 2 suroviny (+ sýr na přilepšenou).
Oběd, který je za 15 minut hotový a navíc lahodný. Co víc si přát?
Obložený chléb s kečupem k odpolední svačině
Děti kečup milují a s nimi i někteří dospělí. Největším problémem kvalitních kečupů je to, že obsahují velké množství cukru. Kečup s logem Vím, co jím je slazen stévií, která je čistě přírodní a nemá vysokou energetickou hodnotu jako má cukr. Pokud tedy vy nebo vaši děti kečup milují, tak tento je bezproblémový. Ale pozor - všeho s mírou, jídelníček by měl být pestrý.
Obložený chléb s kečupem
Kukuřičné placky s masovou směsí k večeři
Večeře už by měla být trochu lehčí než oběd. Hlavně si večer dávejte pozor na tuky. Zapomeňte na to, že vám někdo radil "poslední jídlo si dej v pět večer". To je samozřejmě nesmysl. Večeři byste měli sníst zhruba 3 hodiny předtím, než jdete spát. A nezáleží na tom, jestli jdete spát v osm nebo v jedenáct večer. Na kukuřičné placky budete potřebovat kukuřičnou mouku. Bohužel z klasické kukuřičné mouky placky neuděláte, prostě to nedrží pohromadě. Suroviny na kukuřičné placky:
- kukuřičná mouka
- 2 - 4 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 1 -2 vejce
- voda
Přesné poměry neuvádím, protože to úplně nejde. Prostě musíte vypracovat těsto tak, aby drželo pohromadě a bylo možné z něj tvořit placky. Zkoušel jsem placky vyvalovat válečkem, ale jako nejlepší se mi osvědčilo udělat si z těsta kuličku o velikosti golfového míčku, překrýt potravinářskou fólií a dnem hrncem ji rozplácnout. Takto utvořené placky opečte na sucho na nepřilnavé pánvi. Masovou směs dělám vždy jako "eintopf", tedy co dům dá. Tentokrát jsem začal orestováním cibulky na klínky na kapce rýžového oleje (má vysoký kouřový bod, hodí se na restování). Poté jsem si orestoval kuřecí prsa nakrájené na kostky. Dále jsem postupně do pánve přidával papriku na proužky, plechovku krájených rajčat s logem Vím, co jím, stroužek utřeného česneku a sušené oregáno. Tady se meze fantazii nekladou.
Skvěle se hodí na přípravu rajčatových omáček.
Domácí kukuřičné placky jsou chutné a hned hotové.
Jídlo, stejně tak jako vaření, by vás mělo bavit. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout, vy si jen musíte najít ten váš zaručený recept. Vždycky můžete najít tu správnou cestu, která bude vyhovat vám i vašim blízkým.