Úvod

Čaj - šálek, který rozveselí, ale neomámí

Čaj dokáže zastavit čas, uvolnit tělo a mysl. Při nachlazení je nepostradatelný. Jaké další prospěšné účinky nabízí, se dozvíte, pokud budete číst dál.

Historie

Ohledně počátku pití čaje existuje mnoho legend. Jedna z nich vypráví o čínském císaři Šen-nungovi, který se vydal meditovat do lesa. Při rozjímání zafoukal vítr a lístky ze stromu spadly do vody, kterou si převařoval. Po ochutnání odvaru byl mile překvapen jeho lahodnou chutí a povzbuzujícím účinkem.

Čaj pro vaše zdraví

Dalo by se říct, že čaj je léčivým nápojem. Ovšem i zde platí všeho s mírou. Přílišné pití čaje může vyvolat obtíže. Listy čajovníku obsahují tři základní složky.

Kofein

  • Stimuluje nervový systém
  • usnadňuje vylučování,
  • podporuje oběhový systém,
  • působí preventivně proti srdečním chorobám,
  • má příznivý účinek na činnost ledvin.

Polyfenoly

  • Snižují riziko rakoviny,
  • posilují imunity.

Éterické oleje (silice)

  • Podporují zažívání,
  • mají antibakteriální účinky.

Čaj je také plný vitamínů jako jsou vitamín A, B1, B2, B12, C, beta karoten, draslík, vápník, hořčík nebo fluór.

Pyramidové čajové sáčky

Oblíbené pyramidové sáčky

zelený čaj

Sypaný zelený čaj vám dodá energii.

Druhy čajů

Dávejte si pozor na levnější sáčkové čaje, které se běžně prodávají v supermarketech. Spoustu z nich je pouze chemický koktejl a s opravdovým čajem nebo ovocem nemají nic společného. Vždy si pozorně přečtěte složení. Záleží vám přece na tom, zda pijete čaj z přírodních surovin a ne nějaký chemický koktejl.

Černý čaj

Čajové lístky se rozloží na sušící plata, svinou se a nechají se zoxidovat. Nakonec se čaj usuší. Černý čaj má intenzivní vůni. Obsahuje více kofeinu.

Zelený čaj

Po natrhání se čaj ponechá krátkou dobu ve stínu, následně se prudce zahřeje. Tradiční čínskou metodou je zahřívání lístků na pánvi. V Japonsku se naopak lístky napařují. Při zpracování nedochází k oxidaci.

Polozelený čaj

Lístky se nesmí sbírat příliš brzy. Nechávají se na přímém slunci zavadat. Vloží se do bambusových ošatek, ve kterých se natřásají. Lístky jen mírně oxidují, tím se omezí trpká chuť čaje.

Bílý čaj

Bílý čaj není po natrhání zahříván. Listy se zpracovávají těsně před rozvinutím. Suší se v chladné místnosti, dosušují v pecích. Nedochází k oxidaci. Nálev má zlatožlutou barvu.

Žlutý čaj

Suší se pomalu a v silné vrstvě. Během sušení listy zežloutnou.

Pchu-er

Zpracován pomalou oxidací za účasti bakterií. Je zemité chuti a tmavé barvy.

Čajem se dá nazvat i nápoj, který není vyroben z čajových lístků. Odborníci je někdy nazývají nečaje.

Rooibos

Rooibos v překladu znamená červený keř. Přibližně po 10 letech čajovníkovec kapský zaniká a zbarvuje se do červena. Tento nápoj je typický svým uklidňujícím účinkem, při stresu nebo nespavosti přijde vhod.

Maté

Připravuje se ze stromu – cesmíny paraguayské. Obsahuje plno podpůrných látek, které zvýší vaši koncentraci.

Lapacho

Nazýván též čaj Inků. Získává se z vnitřní strany kůry stromu. Zvyšuje imunitu, čistí a posiluje organismus.

Ovocný čaj

Kvalitní je vyroben z dužiny nebo kůry ovoce. Je bohatý na vitamíny.

Bylinný čaj

Pije se především kvůli léčebným účinkům. Při chřipce doporučuji bezový a heřmánkový.

Bylinkový čaj

Bylinkový čaj je skvělý na posílení imunity.

Hubnoucí čaje

Popíjením čaje nikdy nenahradíte pohyb a zdravou stravu. Kvalitní čaj bych volila jako doplněk, pro zahnání chutě nebo povzbuzení organismu. Rozhodně nekupujte předražené zázraky, které slibují nemožné. Mějte svůj rozum a investujte chytře.

Základní zásady při přípravě čaje

  • Teplota vody – Čaj nikdy nevařte, ale louhujte. Nezalévejte čaj vařící vodou, teplota vody na zalití je vždy závislá na druhu čaje. Teplota by měla být uvedena na balení a nebo se zeptejte přímo v obchodě, personál by měl tuto informaci znát. Obecně se uvádí teplata u zeleného čaje 60-80 °C, u bílého čaje 70-80 °C, u černého čaje 90-100 °C a u ovocných čajů kolem 90 °C.
  • Kvalita vody – Používejte vodu čerstvou , tvrdá voda je nevhodná.
  • Louhování – I zde záleží na druhu čaje. Zelený čaj louhujte do 3 minut a černý až do 5 minut.
  • Mytí nádob – Vhodné je oplachování vodou, čistící prostředky zde nepoužívejte.
  • Skladování – Suché a tmavé místo je pro čaj ideální.

Kdy ne/pít čaj?

Ráno zajisté oceníte čaje, které vás povzbudí do nového dne. Oproti tomu večer, bych volila slabší nálevy, které vás uklidní. Čaj má stimulační účinek, proto navečer nedoporučuji velké množství. Pití čaje se pojí s mnoha rituály, bohužel u nás se moc nepraktikují. Ráno se sotva zmůžeme na zalití pytlíčku. Zkuste si někdy udělat čas a udělat si kvalitní sypaný čaj. Pokud si chcete opravdu vychutnat kouzlo čaje, zajděte do čajovny. Atmosféra vás zajisté pohltí.


Související články: