Úvod

Celiakie - naučte se s ní žít

Jak se celiakie projevuje a kdy se může objevit? Nebo vám už byla zjištěna a nevíte si rady, co budete vařit? Na jaké potraviny si dát pozor? Ukážeme vám, že i bezlepková dieta nemusí být nudná a bez chuti!

Celiakie v otázkách a odpovědích

Co je to celiakie?

Toto slovo pochází z řeckého slova koiliakos (tzn. znamená trpící střevními potížemi.). Jde o chronické střevní onemocnění, které je charakterizované nesnášenlivostí lepku - glutenu. Zjednodušeně řečeno váš trávicí trakt nedokáže strávit potraviny, které obsahují lepek a dochází k narušení povrchu sliznice tenkého střeva.

Kdy se celiakie může projevit?

Jedná se o vrozené onemocnění, ale nemusí se projevit ihned po zařazení potravin obsahujících lepek. Může se projevit kdykoli během života. Nejčastěji to je u dětí od 6. měsíce do 12 let a u dospělých mezi 30 – 50. rokem. Tímto onemocněním trpí dvakrát častěji ženy než muži. Spouštěčem (nikoli příčinou) celiakie může být duševní či tělesné vyčerpání.

Jaké příznaky mohu zpozorovat?

U dětí je typické hubnutí, trávicí potíže, křeče, bolesti břicha, chudokrevnost. U dospělých jsou příznaky podobné (jsou také případy s méně nápadnými příznaky). Dospělí často trpí zhoršením zraku (nedostatek vit. A) a poruchou vývoje kostí, což může vést ke zlomeninám.

Co musím podstoupit, abych měl/a jistotu?

Jestliže chcete zjistit, zda trpíte celiakií, navštivte svého lékaře. Nejprve vám udělají krevní testy a podle výsledků posoudí, jestli jsou nutná další vyšetření.

Proč musím dodržovat určitá pravidla?

Hlavní podmínkou léčby je dodržování bezlepkové diety. Tato dieta se musí dodržovat většinou po celý život, pokud se nejedná o přechodnou formu nesnášenlivosti lepku. Pokud nebude dieta dodržena, hrozí výskyt zdravotních komplikací (chronický nedostatek vitamínů, zánět kůže, rakovina jícnu a žaludku atd.). Při dodržování bezlepkového jídelníčku může dojít k vymizení příznaků až za 2 – 3 měsíce.

Taháček pro celiaky začátečníky.

BEZLEPKOVÁ DIETA

Při bezlepkové dietě musíte ze svého jídelníčku vyřadit obiloviny obsahující lepek a produkty, které jsou z nich vyrobené. Občas se lepek vyskytuje i tam, kde byste ho nečekali (žvýkačky, kečupy, zmrzliny, uzeniny, omáčky atd.). Proto je velmi důležité pečlivě číst etikety výrobků a v restauracích se ptát na postup přípravy jídla. Bezlepkové potraviny mohou být označeny logem přeškrtnutého klasu, což vám usnadní nákup. Ale i některé výrobky, které toto označení nemají, mohou být bez lepku. Jde jen o to se orientovat v nabídce a složení výrobků. Podívejte se i do našeho seznamu všech potravin.

Které potraviny jsou zakázané?

Veškeré výrobky, které obsahují pšenici, žito, ječmen, oves!

Které potraviny by naopak neměly chybět ve vaší spíži?

Rýže

Při nákupu doporučuji preferovat celozrnnou. Není zbavena slupky, tím pádem obsahuje více vitamínů a minerálních látek.

  • Rýžová mouka, kaše, vločky, těstoviny.

Jáhly

Jáhel si nedělejte doma velkou zásobu. Na světle a v teple lehce žluknou.

  • Jahelná mouka, kaše, vločky, těstoviny.

Pohanka

Volte raději pohanku loupanou, případně tzv. "lámanku". Nemá totiž typickou pohankovou "pachuť", která by vás mohla snadno odradit.

  • Pohanková mouka, křehké chlebíčky, křupky.

Kukuřice

  • Kukuřičná mouka, kaše, těstoviny, strouhanka, polenta, Maizena (škrob).
  • Mezi další bezlepkové potraviny patří brambory.

Přidáním nastrouhané brambory lehce zahustíte omáčku či polévku. V obchodech je také běžně k dostání Solamyl – bramborová škrobová moučka. Za zmínku stojí i amaranth, kterému se právem říká zlaté zrno Inků. Nezapomínejte na konzumaci luštěnin (sója, fazole, čočka, hrách). Z luštěnin se dokonce vyrábí i mouka, která se skvěle hodí na zahuštění polévek nebo výrobu placek.

Klasickou tatarku, která obsahuje lepek, nahraďte tofunézou. Co se týče mléčných výrobků, s jejich konzumací bych byla opatrná. Především z počátku léčby, kdy vaše střevo nemusí být schopno zpracovat laktózu (mléčný cukr). Maso je samozřejmě povoleno, ale dávejte pozor na křehčené maso. Může obsahovat lepek! Uzeniny kupujte pouze označené jako bezlepkové. Pokud rádi mlsáte, existuje na trhu spousta bezlepkových sušenek.

Bezlepková náhrada tatarky.

Recepty

Uvedeme si zde příklady některých pokrmů, které jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Příprava je rychlá a jednoduchá. Recepty mohou být inspirací nejen pro celiaky. Množství surovin je uvedeno zhruba na jednu porci.

Pohankové palačinky

Suroviny:

  • 70 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml rýžového mléka
  • špetka mleté skořice
  • kokosový olej (nebo jiný olej na smažení)
  • ovoce

Postup:

Mouku nasypte do mísy. Přidejte vejce, mléko, špetku skořice a vše promíchejte na tekutější těsto bez hrudek. Rozpalte si pánev a smažte palačinky z obou stran. Palačinky můžete plnit tahini pastou nebo ovocem.

Jáhlová kaše

Suroviny:

  • 80 g jáhel
  • 250 ml nápoje z quinoy
  • mletá skořice
  • ovoce
  • ořechy

Jáhlová kaše

Kaše jsou lehce stravitelné.

Postup:

Jáhly spařte horkou vodou. Do kastrůlku nalijte nápoj z quinoy a přisypte spařené jáhly. Vařte zhruba 20 minut, až se jáhly rozvaří na kaši. V průběhu vaření jáhly občas promíchejte, aby se nepřipálily. Servírujte do misek a ozdobte skořicí, ovocem a oříšky.

Těstoviny s tempehem

Suroviny:

  • 100 g cizrnových těstovin (nebo kukuřičných)
  • 90 g tempehu natural
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • ½ menšího pórku
  • olivový olej
  • koření (kmín, mletá paprika, chilli)
  • Tamari omáčka
  • sůl

Postup:

Tempeh si dopředu můžete naložit. Postačí ho nakrájet na kostičky, dochutit kořením a zakápnout Tamari omáčkou. Takto naložený tempeh nechte alespoň hodinu odležet. Do osolené vroucí vody nasypte těstoviny, které při vaření občas promíchejte. Vařte je zhruba 5 – 8 minut. Poté je sceďte, lehce propláchněte studenou vodou a promíchejte s trochou olivového oleje. Na pánvi orestujte najemno nakrájenou cibuli, mrkev a pórek. Přidejte naložený tempeh, jemně osolte a osmahněte dozlatova. Podávejte s uvařenými těstovinami či jinou bezlepkovou přílohou.

Zelenina obalená v hrašce

Suroviny:

  • 50 g hrašky na obalování
  • 300 g zeleniny (květák, brokolice, atd.)
  • 2 lžíce tofunézy

Zelenina v hrašce

Obalovaná zelenina.

Postup:

Hrašku smíchejte se 75 ml vody na hladké těstíčko. Kousky zeleniny namáčejte v těstíčku a pokládejte na plech vyloženým pečícím papírem. Pečte zhruba 20 minut při 180 °C. Podávejte s tofunézou nebo vlastním dresinkem.

Štíhlé nudle se zeleninou

Suroviny:

  • 135 g štíhlých nudlí od Šmakouna
  • 70 g mražené zeleninové směsi (nebo čerstvé)
  • koření (kmín, pepř, provensálské koření)
  • sůl
  • olivový olej
  • čerstvá zelenina na ozdobení

Štíhlé nudle

Šmakounovy štíhlé nudle jsou rychle připravené.

Postup:

Na pánvi osmahněte štíhlé nudle a přidejte zeleninu. Vše osolte a okořeňte. Podávejte s čerstvou zeleninou a křehkými bezlepkovými chlebíčky. Stravovat se bezlepkově zpočátku vyžaduje neustálé čtení etiket produktů, ale postupem času pro vás bude vše jednoduché. Brzy budete vědět do jakého regálu sáhnout a jakým potravinám se vyhnout. Spoustu užitečných informací a receptů najdete na této Facebookové stránce "Bezlepkové recepty". Doufám, že vám článek byl inspirací a přeji vám hodně zdaru při vaření.


Související články: