Úvod  ›   › 

Francouzský slaný koláč

Quiche neboli francouzský slaný koláč má mnoho podob. Většinou v základním receptu objevíte slaninu a tučnou smetanu. Proto vám přinášíme odlehčenou variantu tohoto koláče. Hlavní surovinou bude pórek, který podporuje trávení a je bohatý na vlákninu. Smetanu můžete použít i rýžovou.

Čas přípravy

Čas pečení

Cena za suroviny
cca 50 – 80 Kč

Suroviny na těsto (4 porce)

  • 200 g špaldové mouky
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce oleje
  • 40 g bílého jogurtu
  • špetka soli
  • lžička kypřícího prášku

Náplň

  • 500 g pórku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 bílky
  • pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • sůl

Postup

  1. Z mouky, žloutků, oleje, jogurtu, soli a kypřícího prášku vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto dejte do chladu odpočinout alespoň na hodinu.
  3. Poté ho vyválejte na tenký plát, který vložte do kulaté formy vyložené pečicím papírem.
  4. Očištěný pórek nakrájejte na kolečka a orestujte na rozpáleném oleji.
  5. Přidejte prolisovaný česnek a dochuťte kořením a osolte.
  6. Směs nechte vychladnout.
  7. Vaječný bílek vyšlehejte na tuhý sníh a jemně do něj vmíchejte smetanu.
  8. Přimíchejte orestovaný pórek.
  9. Směs dejte na těsto, pečte v troubě na 180 °C zhruba 30 minut do zlatova.
  10. Přejeme vám dobrou chuť!


Související články: