Quiche neboli francouzský slaný koláč má mnoho podob. Většinou v základním receptu objevíte slaninu a tučnou smetanu. Proto vám přinášíme odlehčenou variantu tohoto koláče. Hlavní surovinou bude pórek, který podporuje trávení a je bohatý na vlákninu. Smetanu můžete použít i rýžovou.
Čas přípravy
Čas pečení
Cena za suroviny
cca 50 – 80 Kč
Suroviny na těsto (4 porce)
- 200 g špaldové mouky
- 2 žloutky
- 4 lžíce oleje
- 40 g bílého jogurtu
- špetka soli
- lžička kypřícího prášku
Náplň
- 500 g pórku
- 2 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 bílky
- pepř
- mletý muškátový oříšek
- sůl
Postup
- Z mouky, žloutků, oleje, jogurtu, soli a kypřícího prášku vypracujte hladké těsto.
- Těsto dejte do chladu odpočinout alespoň na hodinu.
- Poté ho vyválejte na tenký plát, který vložte do kulaté formy vyložené pečicím papírem.
- Očištěný pórek nakrájejte na kolečka a orestujte na rozpáleném oleji.
- Přidejte prolisovaný česnek a dochuťte kořením a osolte.
- Směs nechte vychladnout.
- Vaječný bílek vyšlehejte na tuhý sníh a jemně do něj vmíchejte smetanu.
- Přimíchejte orestovaný pórek.
- Směs dejte na těsto, pečte v troubě na 180 °C zhruba 30 minut do zlatova.
- Přejeme vám dobrou chuť!