Úvod
›
Snídaně ›
Recepty ›
Odpolední svačiny ›
Dopolední svačiny
Související články:
Jahelník
Jahelník je tradiční vánoční pokrm, který je v dnešní době zapomenut. Jahelník můžete servírovat jako dezert, ale i jako samostatné jídlo. Jáhly se vyrábí loupáním prosa. Mají vysokou výživovou hodnotu. Obsahují zinek, draslík a fosfor. Z pohledu čínské medicíny patří mezi potraviny, které zahřívají. Vyzkoušejte tento recept a posuďte sami!
Čas přípravy
Čas pečení
Celkový čas
Cena za suroviny
cca 50 – 70 Kč
Suroviny na 4 porce
- 250 g jáhel
- 500 ml rýžového mléka (může být i kravské)
- 1 vejce
- 2 jablka
- 2 lžičky skořice
- 50 g rozinek (lze nahradit sušenými švestkami)
- 2 lžíce medu
- vlašské ořechy (na ozdobu)
Postup
- Jáhly si nejprve spaříme vroucí vodou. Odstraníme tím jejich hořkost.
- Do hrnce nalijeme půl litru rýžového mléka (může být i klasické) a přivedeme k varu.
- K mléku přisypeme spařené jáhly a vaříme je zhruba 20 minut. Vznikne jáhlová kaše, kterou necháme vychladnout.
- Vmícháme vejce, skořici a rozinky, které si můžeme předem namočit.
- Dosladíme medem nebo javorovým sirupem. Já osobně jahelník nesladím, protože mi stačí sladká chuť ovoce.
- Pekáč nebo dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Na dno formy rozetřeme polovinu těsta, kterou pokryjeme nakrájenými jablky.
- Překryjeme zbylým těstem a povrch ozdobíme nasekanými ořechy.
- Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 40 minut.
- Jahelník lze podávat studený i teplý.
- Přejeme vám dobrou chuť!
Související články:
- Jahelník
- Tofumisu
- Tofu karbanátek
- Kroupové rizoto s houbami
- Polentové knedlíky
- Jáhlové knedlíčky na sladko
- Nepečené raw košíčky
- Plněné placky
- Bezlepkové sušenky
- Mléčná rýže se Šmakounem
- Semínkové krekry