Úvod  ›   ›   ›   › 

Jahelník

Jahelník je tradiční vánoční pokrm, který je v dnešní době zapomenut. Jahelník můžete servírovat jako dezert, ale i jako samostatné jídlo. Jáhly se vyrábí loupáním prosa. Mají vysokou výživovou hodnotu. Obsahují zinek, draslík a fosfor. Z pohledu čínské medicíny patří mezi potraviny, které zahřívají. Vyzkoušejte tento recept a posuďte sami!

Jahelník na talíři

Čas přípravy

Čas pečení

Celkový čas

Cena za suroviny
cca 50 – 70 Kč

Suroviny na 4 porce

  • 250 g jáhel
  • 500 ml rýžového mléka (může být i kravské)
  • 1 vejce
  • 2 jablka
  • 2 lžičky skořice
  • 50 g rozinek (lze nahradit sušenými švestkami)
  • 2 lžíce medu
  • vlašské ořechy (na ozdobu)

Postup

  1. Jáhly si nejprve spaříme vroucí vodou. Odstraníme tím jejich hořkost.
  2. Do hrnce nalijeme půl litru rýžového mléka (může být i klasické) a přivedeme k varu.
  3. K mléku přisypeme spařené jáhly a vaříme je zhruba 20 minut. Vznikne jáhlová kaše, kterou necháme vychladnout.
  4. Vmícháme vejce, skořici a rozinky, které si můžeme předem namočit.
  5. Dosladíme medem nebo javorovým sirupem. Já osobně jahelník nesladím, protože mi stačí sladká chuť ovoce.
  6. Pekáč nebo dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Na dno formy rozetřeme polovinu těsta, kterou pokryjeme nakrájenými jablky.
  7. Překryjeme zbylým těstem a povrch ozdobíme nasekanými ořechy.
  8. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 40 minut.
  9. Jahelník lze podávat studený i teplý.
  10. Přejeme vám dobrou chuť!


Související články: