Úvod  ›   › 

Jak péct cukroví zdravěji

Chcete zkusit letošní cukroví jinak? Zdravěji a přitom velice chutně? Pojďte se s námi podívat, jaké suroviny používat při pečení. Prospějete svému zdraví a výčitky svědomí vás nebudou trápit. Po přemíře bílého cukru a mouky se cítíte těžcí a unavení. Pokud budete tělu dávat kvalitní a hodnotné palivo, budete se cítit plni energie! Zdravé cukroví již seženete v některých prodejnách zdravé výživy. Myslím si však, že domácímu se nic nevyrovná.

CO DÁT DO NÁKUPNÍHO KOŠÍKU?

Mouka

Dříve se mouka vyráběla mletím celého zrna. Aby déle vydržela, zrno se začalo zbavovat obalu a klíčku. Tím se ale ztratí velké množství vitamínů a minerálních látek. Pokud chcete pro své zdraví udělat maximum, pomocí speciálního domácího mlýnku si lze namlít mouku vlastní. Na pečení mohu doporučit například celozrnnou špaldovou mouku. Ze začátku jsem s celozrnnou moukou neměla velké zkušenosti. Těsto se lepilo nebo se mi po upečení drolilo. Prvopočátečním nezdarům můžete předejít tím, že budete mouku kombinovat s bílou. Postupem času budete poměr upravovat v prospěchu celozrnné mouky. Naučíte se, že celozrnná mouka potřebuje více vody, méně tuku a cukru. Celozrnné cukroví má lehce oříškovou chuť a je tmavší než klasické. Výhodou je, že je zdravější a více zasytí.

Kypřící prášek

Místo klasického prášku použijte kypřící prášek bez fosfátů. Je bezlepkový, neobsahuje fosfáty. Je složen z vinného kamene, jedlé sody a kukuřičného škrobu. Jak už název napovídá, vinný kámen vzniká při výrobě vína.

I kypřící prášek můžete koupit zdravý.

Sladidla

Bílý cukr je pro nás lehce dostupná surovina. V minulosti byl spíše nadstandardem. Hospodyňky sladily medem, ovocem nebo mízou z břízy. Bílý cukr patří mezi rafinované potraviny. Při výrobě je ochuzen o vitamíny, minerální látky a vlákninu. Tyto složky jsou potřebné ke zpracování cukru. Při konzumaci bílého cukru si tělo bere chybějící látky ze svých zásob. Pro první experimenty zkuste cukr třtinový. Na trhu existují i nejrůznější sirupy (javorový, agáve, rýžový atd.), mají ale jinou chuť a musíte si na ně zvyknout.

Džem, marmeláda

Linecké cukroví se zajisté neobejde bez marmelády. Čtěte pozorně složení, ve většině je totiž přidaný cukr. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit biolády, které mají vysoký podíl ovocné složky. Domácí marmelády bez bílého cukru jsou také skvělou alternativou.

Udělat zdravé vánoční cukroví je hračka.

Vanilka

Kolébkou vanilky je Mexiko. Využívala se i v lékařství pro snížení horečky a jako afrodiziakum. Typická vůně je dána vanilinem, který se vyrábí i synteticky. Pravá vanilka je velmi drahá, ale její chuť a vůně se nedá nahradit. Proto se vyhněte vanilkovým náhražkám.

Čokoláda

Čokoládu jedině kvalitní s vysokým podílem kakaa. Levné výrobky často obsahují místo kakaového másla ztužené tuky. Pokud chcete cukroví v čokoládě máčet, rozehřejte nad vodní lázní hořkou čokoládu s kokosovým olejem.

Sušené ovoce

Běžné sušené ovoce bývá sířeno (ošetřeno oxidem siřičitým). Pokud si ovoce nesušíte doma, ale kupujete v obchodě, pozorně čtěte etikety. Oxid siřičitý (E220) slouží jako konzervační a bělící látka, proto je ovoce světlejší barvy. U citlivějších osob a dětí dokonce může vyvolat alergické reakce. Nesířené ovoce je dražší, ale určitě má mnohem lepší chuť. Obsahuje více vitamínů, tudíž je i zdravější. Ze sušených meruněk či datlí lze připravit skvělé nepečené cukroví. Vánoční cukroví bude chutnat o to lépe, pokud suroviny budou kvalitní. Čtěte pečlivě etikety a používejte selský rozum. Jestli chcete mít jistotu, vyhledejte bio kvalitu. Sortiment je opravdu velký, připlatit si za kvalitu se vyplatí. Protože lahodná chuť bez chemie a dalších přidaných aromat je znát. Nejen o Vánocích.

Pročistěte si organismus během vánočního přejídání
Čistící čaje vám během Vánoc pomohou udržet metabolismus na vysokých obrátkách. Rychle a levně zabráníte ukládání zbytečných tuků navíc.

Recepty na zdravé vánoční cukroví

Nepečené kuličky z sušeného ovoce a semínek

Uvedené množství je zhruba na 20 - 30 kuliček, podle velikosti.

Suroviny

  • 60 g slunečnicových semínek
  • 80 g nesířených rozinek
  • 100 g sušených nesířených datlí
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 20 g lískových oříšků
  • 20 g strouhaného kokosu
  • rozemleté lískové oříšky na obalení kuliček

Postup

  1. Semínka a oříšky rozmixujeme do hladka.
  2. Poté k nim postupně přidáváme sušené ovoce. Důležité je ovoce přidávat postupně a mixovat také postupně, aby se hmota krásně spojila.
  3. Přidáme kakao a ještě krátce pomixujeme.
  4. Tvarujeme malé kuličky a obalujeme v rozemletých lískových oříšcích.
  5. Popřejeme si dobrou chuť a užijeme si vánoční pohodu.

Sušené datle cukroví krásně osladí a není nutné používat žádný cukr.

Kuličky Rafaelo

Uvedené množství je zhruba na 12 - 14 kuliček, podle velikosti.

Suroviny

  • 100 g kokosu
  • vanilkový lusk
  • 4 - 6 lžíc mléka (nejlépe kokosového, ale může být kravské)
  • 4 lžičky medu
  • mandle nebo lískové oříšky dovnitř kuliček
  • kokos na obalení

Postup

  1. Z kokosu je potřeba vytvořit kokosový olej. Stačí dát kokos do mixéru na nejvyšší otáčky a zhruba 10 minut mixovat. Celé si to můžete zjednodušit tak, že si ve zdravé výživě koupíte kokosový olej (je tuhý, není tekutý jako klasický olej).
  2. Ke kokosovému oleji přidáme semínka z poloviny vanilkového lusku, med, mléko a pořádně směs promícháme.
  3. Vytvoříme malé kuličky, do kterých vždy vložíme jednu mandli nebo jeden lískový oříšek a obalíme v kokosu.
  4. Přejeme vám dobrou chuť.

Kokosové kuličky Rafaelo patří nejen k Vánocům.

Zdravé linecké

Suroviny

  • 100 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 140 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 4 žloutky
  • semínka vanilky na špičku nože přímo z vanilkového lusku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • citronová kůra z jednoho BIO citronu
  • marmeláda na promazání

Postup

  1. Do mísy si dáme oba druhy mouky a promícháne.
  2. K moukám přidáme povolené máslo, med, žloutky, vanilku, citronovou šťávu a kůru.
  3. Důkladně promícháme, vypracujeme vláčné těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
  4. Z těsta vyválíme asi 2-3 milimetry tenký plát (pokud si těsto příkryjete potravinářskou fólií, tak se vám bude krásně vyvalovat).
  5. Pomocí vykrajovátek si uděláme požadované tvary lineckého.
  6. Pečeme v troubě na 170 °C asi 5 - 7 minut, ale je potřeba to kontrolovat. Každá trouba peče jinak.
  7. Po vychladnutí promažeme linecké domácí marmeládou nebo kvalitní bioládou.
  8. Přejeme vám dobrou chuť.

Linecké cukroví je u nás velmi oblíbené.

Zázvorovo-perníkové cukroví

Suroviny

  • 100 g mletých mandlí
  • 10 g strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • kousek zázvoru
  • 4 lžíce medu
  • 40 gramů rozpuštěného másla
  • perníkové koření - v hmoždíři si nadrťte hřebíček, badián, anýz, nové koření a muškátový oříšek

Postup

  1. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno.
  2. Všechny ingredience smícháne v míse dohromady.
  3. Vypracujeme vláčné těsto.
  4. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu v lednici odležet.
  5. Těsto vyválíme na 2-3 milimetry tenký plát a vykrajujeme vánoční tvary.
  6. Pečeme v troubě na 170 °C 5 - 10 minut.
  7. Přejeme vám dobrou chuť.

Cukroví má příjemnou lehce kořeněnou chuť.


Související články: