SUPER ŽIVOTNÍ STYL AMP verze

Jak zvládnout zimu bez nemoci

Přijde zima a z kapesníku je najednou váš největší kamarád? Zimní období je pro naše tělo náročné. Venku je pošmourno, sluníčko celý týden ani nevykoukne – to na dobré náladě rozhodně nepřidá. Navíc časté přecházení ze zimy do tepla. Proti zimnímu nachlazení se dá snadno bojovat. Pojďme si říct, jak na to.

Vyvážený a pestrý jídelníček je základ

Základem je samozřejmě vyvážený jídelníček, který je složený z kvalitních potravin. Zdravé a kvalitní potraviny dodají tělu dostatek energie a široké spektrum živin. Pro náš imunitní systém jsou zcela zásadní nejen vitamíny a minerály, které nám dodá především ovoce a zelenina. Tteď v zimě je třeba upřednostňovat sezónní zeleninu jako je červená řepa, zelí čerstvé i kysané, růžičková kapusta, jablka či hrušky. Výbornou službu udělá i zázvor.

Zaměřujte se na sezónní potraviny. Je v nich nejvíce vitámínů.

Další významnou složkou jídelníčku jsou i zakysané mléčné výrobky, které nám poskytnou potřebná probiotika. Ty napomáhají ke správné funkci našeho střeva. Střevo je orgán, kde se vstřebává většina živin a proto je nutné, mít ho v dobrém stavu. Díky vláknině z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, semínek a ořechů, které střevo „vyčistí“, zajistíte dobrou funkci střeva. Spojitost imunity a zdravého střeva je také to, že v jeho sliznici jsou nahromaděny lymfatické tkáně, které jsou současně „první linií“ naší imunity.

Upozornila bych též na bílkoviny, které jsou základní stavební jednotkou našeho těla. Tedy i základní stavební jednotkou našeho imunitního systému – protilátek.

Nastartujte svůj imunitní systém

Imunitní systém dobře nastartují také enzymy, které vám poskytne třeba kvalitní med. Dejte jen pozor na jeho zahřátí. Enzymy se ničí již při teplotě nad 50 stupňů. Dalším výborným zdrojem enzymů je ananas, především jeho šťáva. Musíte opět dbát na to, aby neprošla tepelnou úpravou. Ideální je připravit si čerstvou doma v odšťavňovači. Pokud zvolíte kupovanou, hledejte na etiketě: „za studena lisovaná“.

Věděli jste že, přiměřené dávky pohybu stimulují tvorbu protilátek?

Mám dobře vyzkoušené, že když na člověka něco leze, a vypije větší množství čerstvé šťávy z ananasu, nemoc se zastaví. Dobrým zdrojem enzymů je též v poslední době hodně oblíbený mladý ječmen nebo aloe. Ty navíc obsahují velké množství minerálních látek a široké spektrum vitamínů. Zvolit vhodný produkt je ale poměrně alchymie, obzvláště u aloe. S výběrem je vhodné se raději poradit.

Vitamín C a všeobecně antioxidanty ve spojitosti s imunitou zná snad každé malé dítě. Nevěřte tomu, že dostatečné množství vitamínu C vám dají citrusy, které dozrávají bez sluníčka, aby byly dovezeny čerstvé na naše pulty obchodů. Volte raději „místní speciality“ jako je šípek, rakytník nebo kvalitní kysané zelí. Připravit si z nich můžete, třeba čaj nebo marmeládu. Rakytník seženete i v sušené formě nebo v podobě kapek či želé bonbónů.

Co dělat, když už jste nachlazeni?

Pokud už jste nachlazeni, zkuste místo chemických léků třeba lichořeřišnicové kapky. Pomáhají nejen při obyčejném nachlazení, ale i při zánětech močového měchýře nebo třeba streptokokové infekci. Další poměrně známou bylinou, kterou bych doporučila používat v případě akutních stavů je echinacea. Při včasném podání dokáže zázraky. Nedoporučila bych jí na dlouhodobé užívání pro její poměrně krátkodobý účinek. Na kašel a průdušky vám pomůže cibule, schizandra nebo třeba česnek.

Cibule uvolní odkašlávání, dezinfikuje hlatan, změkčí tuhé hleny, sníží horečku a působí proti infekcím. Použití má široké možnosti: polévky, sirupy, šťávy, odvary či zábaly.

Česnek je od nedávna používán jako přírodní antibiotikum. Rozhodně se mu nevyhýbejte, pokud vám vadí jeho specifická vůně či zápach z úst, můžete si pořídit přírodní česnekové kapsle nebo třeba kapky.

Česnek je od pradávna považován za přírodní antibiotikum.

Schizandra má výborné detoxikační účinky na dýchací cesty. Vyčistí vaše plíce a průdušky od hlenu. Koupit se dá v podobě kapek.

Při nachlazení zařaďte též čaj z květu černého bezu, máty nebo lipového květu. Moderní záležitostí je i zázvor. Organismu dopřejte posilující jídlo v podobě silného kuřecího vývaru s ovesnými vločkami. Tento zázrak používaly již naše pra-pra-prababičky při nemocích, po porodu nebo při rekonvalescenci.

Starejte se o svůj imunitní systém

Starat se o imunitní systém, především kvalitní vyváženou stravou a péčí o vaší psychiku, samozřejmě nestačí pouze v době chřipek a nachlazení. Pokud máte s imunitou problém, nechte si poradit od odborníka. V těchto případech je vhodné zvážit užívání vhodného výživového doplňku na posílení imunity. Ten si ale raději neordinujte sami, vždy se poraďte s lékařem.

A co náš imunitní systém naopak utlumuje? Např. živočišné tuky v jídle, alkohol, stres a psychická nepohoda. Rada na závěr zní: žijte zdravě a nemoci se vám budou vyhýbat.