I když kapr není původem úplně tuzemská ryba, tak u nás zdomácněl natolik, že jsme jeho chovem proslaveni na celém světě. Byla by škoda ho jíst pouze na Vánoce. Ryba v kombinaci s pečenou zeleninou je zdravá lahůdka.
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Cena za suroviny
cca 70 – 100 Kč
Suroviny na 2 porce
- 2 filety kapra
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 8 cherry rajčátek
- kousek celeru, mrkve, petrřele a pórku
- citronová šťáva
- 1 dl vody
- 2 lžičky olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
- Zeleninu si nakrájíme na proužky nebo na kostičky. Zkrátka tak, jak to máte radši.
- Filet kapra si očistíme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou z obou stran.
- Na filet pokladame na jemno nakrájený česnek.
- Do pekáčku nebo zapékací misky dáme nakrájenou cibuli a na ní položíme filet kapra kůží dolů (pokud máte filet bez kůže, tak tou stranou, kde kůže byla).
- Na filet nasypeme zbytek zeleniny, lehce osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a podlijeme vodou.
- Dáme do trouby nejdříve na 140 °C na 15 minut, poté teplotu zvýšíme na 200 °C a dále pečeme zhruba 20 minut.
- Kapra podáváme s bramborami vařenými v páře.
- Dobrou chuť!