Úvod  ›   ›   › 

Kapustové karbanátky se Šmakounem

Už jste slyšeli o tom, že je důležité jíst sezónní potraviny? V zimě to platí dvojnásob. Hlavně si dávejte pozor na zeleninu. Rajčata, papriky nebo okurky jsou v zimě téměř bez vitamínů. Výživový specialisté nedoporučují tuto zeleninu v zimě kupovat. Skvělým příkladem zimní zeleniny je zelí, veškeré kořenová zelenina jako je mrkev, petržel, celer, ředkve a nebo kapusta, která je terčem dnešního receptu.

Čas přípravy

Čas vaření

Celkový čas

Cena za suroviny
cca 50 – 70 Kč

Suroviny na 2 porce

  • 1/2 menší kapusty
  • 2 kolečka Šmakouna (půlka celého balení)
  • 1/2 cibule
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce pohanky lámanky + trocha na obalení
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Kapustu rozebereme na listy a krátce spaříme na pařáčku, aby změkla.
  2. Pak necháme kapustu zhladnout a nakrájíme ji nadrobno společně s cibulkou.
  3. Přidáme zbytek surovin a důkladně vše promícháme, aby nám vznikla hmota, ze které budeme tvarovat placičky.
  4. Tvarovat musíme opatrně, hmota nedrží tak dobře jako když děláte masové karbanátky.
  5. Hotové placičky obalujeme v pohance lámance a pokládáme na plech.
  6. Karbanátky pečeme v troubě (nejlépe pod grilem) na 200 °C zhruba 10 – 15 minut.
  7. Podávat můžeme s bramborami vařenými v páře.
  8. Přejeme vám dobrou chuť!


Související články: