Kroupy se dříve objevovaly v jídelníčku velmi často. V posledních desetiletích však začínají z našich talířů mizet. To je velká škoda, protože se jedná o celozrnný produkt, který obsahuje mnoho výživných, tělu prospěšných látek.
K obědu doporučuji přidat i nějaké bílkoviny. Já jsem zvolil kuřecí steak, ale můžete zvolit i nějaký méně tučný sýr (do 30 % tuku v sušině) namísto masa.
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Cena za suroviny
cca 50 – 80 Kč
Suroviny na 2 porce
- 180 gramů ječných krup
- 1 menší cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce bílého jogurtu
- hrst sušených hub
- 1 lžička oleje
- tymián
- 1 lžíce sušené kořenové zeleniny
- 1 sladké papriky
- majoránka
- pár kapek citronové šťávy
- sůl
- pepř
Postup
- Houby si namočíme do horké vody.
- Cibulku nakrájíme na jemno a orestuje na lžičce oleje.
- K cibuli přídáme prolisované stroužky česneku.
- Česnek restujeme jen krátce, aby nezhořknul a přidáme opláchnuté kroupy, promícháme.
- Po chvíli přidáme namočené houby i s vodou a přilijeme i čistou vodu. Stejné množství jako když vaříme rýži.
- Dále přidáme koření – rozemnutou majoránku, sušenou kořenovou zeleninu, tymián, sladkou papriku a promícháme.
- Po cca 25 minutách by kroupy měly být uvařené, dochutíme solí a pepřem.
- Přidáme 2 lžíce bílého jogurtu, pár kapek citronové šťávy a naposledy promícháme.
- Dobrou chuť!