Čerstvého lososa dnes můžete koupit celkem běžně (Lidl, Albert, Tesco, trhy). Losos je hodně tučná ryba, ale díky tomu, že obsahuje plno kvalitních tuků, si ho můžeme dovolit. Navíc maso z lososa má vynikající chuť. Dopřejte si ho častěji.
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Cena za suroviny
cca 120 – 150 Kč
Suroviny na 2 porce
- 2 steaky z lososa (1 steak cca 160 – 180 gramů)
- brombory
- brokolice
- 1 menší cibule
- trochu polotučného mléka
- 1 lžička olivového oleje
- citron
- sůl
- pepř
Postup
- Brambory nakrájíme a dáme vařit na páru. Nejlépe ve slupce.
- Brokolici rozebereme na malé růžičky a spaříme, aby změkla.
- Steaky z lososa omyje a důkladně kuchyňskou utěrkou osušíme.
- Rozpálíme kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem a lososa na sucho zprudka orestujeme ze všech stran.
- Na kvalitní pánev není potřeba přidávat tuk, losos tuku pustí dost.
- Lososa pokládáma na rozpálenou pánev nejdříve kůží dolů. Po položení na pánev je nutné lososa chvíli přímáčknou k pánvi, aby se maso nezkroutilo.
- Restujeme pouze krátce, potřebujeme jen, aby se maso zatáhlo.
- Orestované steaky osolíme, opepříme a dáme na pekáček (nebo necháme na pánvi, pokud vaše pánev může do trouby) a dáme na 180 °C na cca 5 – 10 minut do trouby. Délka pečení závisí na velikosti steaku a také na vaší troubě. Zkrátka to musíte vyzkoušet.
- Cibuli nakrájíme nahrubo a necháme změknout na kapce oleje.
- Uvařené brambory rozšťoucháme s trochou mléka a přidáme do nich spařenou brokolici a osmahlou cibulku.
- Přejeme vám dobrou chuť!