Jeden šálek Matcha čaje obsahuje stejné množství antioxidantů jako 10 šálků běžného zeleného čaje. Jak je to možné? Jaké další zdraví prospěšné látky obsahuje? Pojďme si o tomto zeleném zázraku povědět více.
Co je to Matcha?
Matcha je zelený čaj, který se vyrábí smíláním zeleného čaje na velice jemný prášek. Čajovníky jsou před sklizní zakryty, díky tomu v listech dochází k intenzivní produkci aminokyselin a chlorofylu. Sběr lístků probíhá výhradně ručně. Poté se listy napaří a následně suší. Posledním krokem je mletí pomocí kamenných mlýnů. Avšak Matcha není japonským vynálezem. Tato speciální výroba čaje má kořeny z období vlády čínské dynastie Sung.
Čaj je typický pro japonský čajový obřad Chanoyu, který výrazně ovlivňoval oblasti umění a kultury. Nápoj se připravuje smícháním horké vody a pomocí bambusové metličky se našlehá do pěny. Čím je směs nadýchanější, tím je sladší. Při obřadu se k čaji podává sušené fazolové cukroví higaši a další cukrovinky. Sladkost cukroví vyvažuje hořkou chuť čaje.
Proč pít čaj Matcha?
- Řadí se mezi tzv. superpotraviny.
- Obsahuje větší množství antioxidantů než běžný zelený čaj.
- Tyto antioxidanty neutralizují působení volných radikálů.
- Podporuje detoxikaci těla.
- Doplňujete do těla vitamíny (A, C, E) a minerály (železo, vápník, draslík, zinek).
- Zlepšuje krevní oběh a reguluje hladinu cholesterolu.
- Pomáhá při fyzické a psychické vyčerpanosti.
- Posiluje imunitní systém a zrychluje metabolismus.
- Podporuje vstřebávání tuků (látky katechin).
- Neobsahuje umělá barviva a konzervační látky.
Jaký je rozdíl mezi Matcha a kávou?
Matcha obsahuje oproti kávě látky theofylin, theatin, více minerálů a vitamínů. Výrazný rozdíl se týká uvolňování energie. Theofylin je látka, která působí zcela odlišně než kofein. U čaje Matcha se energie uvolňuje postupně (zhruba po dobu 3-6 hodin), u kávy téměř okamžitě (vrchol po 30 – 45 minutách). V posilovně jsem si párkrát všimla, že někteří pro povzbuzení pijí před tréninkem kávu. Jelikož mi káva dráždí žaludek, vyzkoušela jsem právě Matcha a žádné problémy nenastaly. Je to tím, že pH čaje Matcha je neutrální. U kávy je kyselé, což právě může způsobit zažívací potíže. Jde pouze o mou vlastní zkušenost, tím netvrdím, že káva není zdravá.
Podle čeho poznám kvalitní Matcha?
Kritérií pro stanovení kvality je více. U čaje Matcha existuje široké spektrum tříd a jakostí. Kvalitní Matcha má jemnou a mírně sladkou chuť s minimálním náznakem trpkosti. Obecně platí, že pokud nechcete použít Matchu při vaření, raději sáhněte po vyšší kvalitě. Nižší třídy čaje, které se hodí především pro kuchyňské použití, se vyznačují nažloutlým odstínem, zatímco vyšší třídy vhodné pro čajový obřad se vyznačují sytě zelenou barvou. Aby si čaj zachoval svou chuť a barvu, chraňte ho před přímým světlem. Skladujte ho v uzavřené neprůhledné nádobě, abyste zabránili oxidaci. Nádobu umístěte na temné, suché místo.
Hodí se Matcha do moučníků?
Čaj má práškovou formu, proto ho lze využít i do moučníků. Rozhodně se ničeho nebojte, budete mile překvapeni skvělou kombinací chutí. Nechte se inspirovat našimi originálními recepty.
Matcha kuličky
Překvapte návštěvu matcha kuličkami.
Suroviny:
110 g rozinek
70 g mletých mandlí
2 g Matcha prášku
strouhaný kokos na obalení
Postup:
Rozinky nechte přes noc namočené ve vodě. Druhý den je rozmixujte a vzniklou pastu dejte do mísy. Přisypte mleté mandle a Matcha prášek. Vše promíchejte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky, které následně obalujte v kokosu nebo matcha prášku. Kuličky vložte do dózy a nechte ztuhnout v lednici. Poté můžete vkládat do papírových košíčků.
Matchenky z lásky
Připravte pro svou rodinu matchenky z lásky.
Suroviny:
– 190 g celozrnné mouky
– 80 g rýžové mouky
– 1 lžička prášku do pečiva
– 4 g Matcha prášku
– špetka soli
– 1 vejce
– 70 g kokosového oleje (lze použít i jiný tuk)
– 2 lžíce medu
Postup:
Do mísy nasypte celozrnnou a rýžovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přisypte Matcha prášek a špetku soli. Přidejte rozklepnuté vejce, kokosový olej a med. Vše vypracujte na hladké těsto, které se nedrolí. Bochánek z těsta zabalte do igelitové fólie a minimálně hodinu nechte v chladu odležet. Poté těsto rozvalte na plát a vykrajujte libovolné tvary. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Sušenky jsou chutnější, když je necháte změknout.
Zelený pudink s chia semínky
Mlsejte super zdravě!
Suroviny:
200 rýžového mléka
4 lžíce chia semínek
1 lžička javorového sirupu
2 g Matcha prášku
½ lžičky skořice
Postup:
Matcha prášek, mletou skořici, javorový sirup a chia semínka rozmíchejte v mléce. Směs nalijte do mističky. V průběhu tuhnutí občas promíchejte, aby se semínka neusadila na dně. Nechte přes noc vychladit.
Doufám, že přijdete čaji Matcha na chuť. Vybírejte spolehlivého výrobce, který zaručuje vysokou kvalitu. Matcha vás povzbudí a doplní důležité látky. Udělejte si svůj čajový rituál a relaxujte. Čaj pijte pomalu a vychutnávejte jeho jedinečné aroma a chuť. Vyzkoušejte a pocítíte sami!