Poslední dobou se roztrhl pytel se všelijakými superpotravinami. Je pravda, že tyto suroviny mají většinou skvělý efekt na náš organismus. Měli bysme se na ně tedy více zaměřit a konzumovat je cíleně. Dnes bych vám rád představil 3 z nich, které konzumuji každý den.
Česnek
Zejména ženy se mu vyhýbají kvůli nepříjemnému zápachu z úst. Muži to většinou neřeší a dobře dělají. Česnek by měl být každodenní součástí jídelníčku. Jeho vlastnosti jsou neocenitelné. Kromě různých vitamínů a minerálních látek obsahuje alicin. Ten má antibiotické a fungicidní účinky.
Česnek je vynikajícím „kořením“. Velmi dobře ho lze používat k dochucení vařených jídel. Ale moje rada zní, abyste jedli česnek co nejčastěji i syrový. Protože jedině tak si zachová všechny užitečné látky, které mu příroda nadělila. Často ho používám jako součást zálivky na salát, který jím k večeři. To má i tu výhodu, že večer mě nemusí trápit česnekový odér z úst.
Skořice
Málokdo ví, že existují 2 druhy skořice. Tou nejběžnější je skořice čínská, ale za pravou skořici je označována skořice cejlonská, která má i výrazně lepší složení. Pozor nato!
Skořice má výrazné antibakteriální účinky a je plná antioxidantů. V jedné vědecké studii vyšla dokonce jako vítěz (zdroj). Skořice také reguluje citlivost na inzulín, což je v dnešní době, kdy má mnoho lidí cukrovku, velice důležité.
Zkuste skořici i jinak než jen ve svařeném víně. Já ji velmi často přidávám do smoothies, které připravuji např. z:
- domácího kefíru
- kvalitního kakaového prášku
- švestek
- a skořice.
Kurkuma
Tohle koření se u nás zas tak často nepoužívá. Naproti tomu v Indii ho najdete v téměř každém jídle. Tvoří základ tzv. indického kari. Účinná látka, kterou v kurkumě najdete se jmenuje kurkumin a je to opravdový lék. Nestačí však jíst samotnou kurkumu. Výzkumy se prokázalo, že je potřeba kurkumu spojit s olejem a černým pepřem. Pokud byste snědli samotnou kurkumu, tak by se většina kurkuminu natrávila a rozštěpila rovnou v žaludku. Díky kombinaci s olejem a černým pepřem se však kurkumin dostane bez problému až do střev, kde může být vstřebán a využit naším tělem.
Dám vám jednoduchý návod, který sám používám. Co k tomu budete potřebovat?
- kurkumu
- kokosový bio olej
- kvalitní kakaový prášek
- čerstvě namletý černý pepř
- kvalitní med od včelaře na dochucení
Teď už stačí všechno jen důkladně promíchat a uchovávat v lednici. Dejte si na začátek třeba jen čtvrt lžičky 3x denně a pokud bude vše v pořádku, tak můžete klidně sníst celou lžičku společně s jídlem.
O superpotravinách se dá napsat mnoho stránek textu, ale nic není lepší, než se do nich s chutí rovnou pustit. Jestli si chcete prohlédnout i další, tak se podívejte na můj předchozí článek o superpotravinách.
Máte nějaký svůj osvědčený recept jak využít česnek, skořici nebo kurkumu? Napište mi prosím do komentářů, inspirace není nikdy dost. Mějte se krásně a zase příště u něčeho zajímavého a zdravého!