SUPER ŽIVOTNÍ STYL AMP verze

Nepřehlédněte! 3 běžně dostupné superpotraviny pro každý den

Poslední dobou se roztrhl pytel se všelijakými superpotravinami. Je pravda, že tyto suroviny mají většinou skvělý efekt na náš organismus. Měli bysme se na ně tedy více zaměřit a konzumovat je cíleně. Dnes bych vám rád představil 3 z nich, které konzumuji každý den.

Česnek

Zejména ženy se mu vyhýbají kvůli nepříjemnému zápachu z úst. Muži to většinou neřeší a dobře dělají. Česnek by měl být každodenní součástí jídelníčku. Jeho vlastnosti jsou neocenitelné. Kromě různých vitamínů a minerálních látek obsahuje alicin. Ten má antibiotické a fungicidní účinky.

Česnek je vynikajícím „kořením“. Velmi dobře ho lze používat k dochucení vařených jídel. Ale moje rada zní, abyste jedli česnek co nejčastěji i syrový. Protože jedině tak si zachová všechny užitečné látky, které mu příroda nadělila. Často ho používám jako součást zálivky na salát, který jím k večeři. To má i tu výhodu, že večer mě nemusí trápit česnekový odér z úst.

Česnek je náš tuzemský poklad. Obsahuje mnoho tělu prospěšných látek a právem je označován jako přírodní antibiotikum.

Skořice

Málokdo ví, že existují 2 druhy skořice. Tou nejběžnější je skořice čínská, ale za pravou skořici je označována skořice cejlonská, která má i výrazně lepší složení. Pozor nato!

Skořice má výrazné antibakteriální účinky a je plná antioxidantů. V jedné vědecké studii vyšla dokonce jako vítěz (zdroj). Skořice také reguluje citlivost na inzulín, což je v dnešní době, kdy má mnoho lidí cukrovku, velice důležité.

Zkuste skořici i jinak než jen ve svařeném víně. Já ji velmi často přidávám do smoothies, které připravuji např. z:

Skořice je kůra ze stromu, který se jmenuje skořicovník. Od pradávna se používá např. jako prostředek proti parazitům.

Kurkuma

Tohle koření se u nás zas tak často nepoužívá. Naproti tomu v Indii ho najdete v téměř každém jídle. Tvoří základ tzv. indického kari. Účinná látka, kterou v kurkumě najdete se jmenuje kurkumin a je to opravdový lék. Nestačí však jíst samotnou kurkumu. Výzkumy se prokázalo, že je potřeba kurkumu spojit s olejem a černým pepřem. Pokud byste snědli samotnou kurkumu, tak by se většina kurkuminu natrávila a rozštěpila rovnou v žaludku. Díky kombinaci s olejem a černým pepřem se však kurkumin dostane bez problému až do střev, kde může být vstřebán a využit naším tělem.

Dám vám jednoduchý návod, který sám používám. Co k tomu budete potřebovat?

Teď už stačí všechno jen důkladně promíchat a uchovávat v lednici. Dejte si na začátek třeba jen čtvrt lžičky 3x denně a pokud bude vše v pořádku, tak můžete klidně sníst celou lžičku společně s jídlem.

Kurkumě se říká indický šafrán. Už z tohoto názvu vyplývá, že byste toto koření neměli přehlížet.

O superpotravinách se dá napsat mnoho stránek textu, ale nic není lepší, než se do nich s chutí rovnou pustit. Jestli si chcete prohlédnout i další, tak se podívejte na můj předchozí článek o superpotravinách.

Máte nějaký svůj osvědčený recept jak využít česnek, skořici nebo kurkumu? Napište mi prosím do komentářů, inspirace není nikdy dost. Mějte se krásně a zase příště u něčeho zajímavého a zdravého!