Úvod  ›   › 

Ořechy a semínka

Ořechy a semínky patří do každodenního zdravého jídelníčku. Jen pozor na ten tuk, kterého obsahují opravdu hodně. Zároveň je potřeba si dát pozor na skladování, díky vysokému obsahu tuku mají ořechy tendenci žluknout. Pak se z nich stává naopak velmi nevhodná potravina. Další úskalí je jejich náchylnost k plísním. Ty zvyšují obsah nebezpečného aflatoxinu, který je rakovinotvorný. Aflatoxiny se tvoří při teplotě nad 25 stupňů, proto by se ořechy měly skladovat v chladu. Nejvíce na plísně trpí lískové, vlašské ořechy a arašídy). Z tohoto důvodu je někteří odborníci nedoporučují konzumovat v době tehotenstvi a v ranném dětství. Kupovat by se měli nejlépe v neloupané formě a vyloupat těsně před konzumací.

Doporučuje se je spotřebovat do 3 měsíců nebo případně skladovat v mrazáku. Naopak semínka vydrží mnohem déle. Jezte ořechy i semínka pravidelně, nejlépe každý den, ale dávejte si pozor na množství, malá hrst denně je naprosto dostačující. V opačném případě by mohla jít vaše váha nebezpečně nahoru. Právě kvůli vysoké kalorické hodnotě nepatří do večerního jídelníčku. V obchodě se vyhněte soleným ořechům, které jsou navíc často i pražené na oleji, takže jejich energetická hodnota je vysoká. Pro zlepšení stravitelnosti je možné ořechy namočit na několik hodin do vody. Doporučit se nedají ani ořechy či semínka v jogurtu, čokoládě či karamelu, které koupite v běžných obchodech, kvůli vysokému obsahu ztužených tuků. Ve zdravé stravě narazíte na ořechy v karobu nebo kvalitní čokoládě - ty na spestření jídelníčku zařadit můžete, ale buďte opatrní při jejich výběru.

V čem nám pravidelná konzumace ořechů může pomoci?

  • Snížení rizika infarktu.
  • Snížení krevního tlaku.
  • Pomáhají snižovat špatný cholesterol.
  • Udržují pružnost cév.

Ořechy

Mandle

Mandle vynikají hlavně vitamínem E.

Mandle jsou plody mandloně obecné a původem jsou ze subtropických oblastí. Mandle obsahují mnoho minerálních látek, které působí proti vzniku onemocnění srdce a cév. Je to hlavně vápník, draslík a hořčík. Mandle jsou nejbohatším zdrojem vit. E a vlákniny ze všech ořechů.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou typická tuzemská potravina. Konzumují se již mnoho staletí. Jsou velice výživné, obsahují kolem 70 % kvalitních rostlinných tuků, zejména omega-3. Dále obsahují mnoho dalších vitamínů a minerálů jako jsou hořčík, měď nebo zinek. Vlašské ořechy dokonce obsahují i mangan, který může pomáhat s problémy s plodností u mužů i žen. Mají téměř dvojnásobné množství antioxidantů než ostatní ořechy a jsou bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Pozitivní vliv tedy mají nejen na kardiovaskulární systém, ale také zpomalují stárnutí či brání před nádorovými onemocněními.

Lískové ořechy

Tuzemské oříšky by měly být základ.

Lískové oříšky u nás často rostou planě v podobě vyšších keřů. Ty, které jsou dostupné v obchodech jsou však speciální velkoplodé odrůdy, které se pěstují v teplejších oblastech, např. v Turecku nebo ve Španělsku. Jejich výživová hodnota je veliká, stejně tak jako jejich energetická hodnota. Narozdíl od jiných ořechů jsou lehce stravitelné. Používají se i k léčení ledvinových kamenů nebo cukrovky. Jsou často alergenni a mají vysoky obsah vit. E.

Arašídy

Arašídy se řadí mezi ořechy, ale z hlediska botaniky patří mezi luštěniny. Jejich největším problémem bývá napadení plísněmi a také to, že se často prodávají solené a pražené na tuku. Pozor na to.

Piniové oříšky

Píniové oříšky nejsou vlastně oříšky, ale jsou to semena borovice pinie, které se vylupují z šišek. Vynikají svojí skvělou stravitelností a vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, tedy zdravých rostlinných tuků. Působí pozitivně na trávení a na naši nervovou soustavu.

Kešu

Ořechy kešu jsou plodem Ledvinovníku západního, tropického stromu, který je původem z oblasti dnešní Brazílie. Celý strom je ceněný nejen díky ořechům, ale také díky dřevu a listům. Listy se používají jako krmivo pro dobytek. Kešu ořechy mají velmi vysoký obsah hořčíku, dále i železa a zinku. Mohou pozitivně ovlivňovat vaší náladu, protože působí na nervovou soustavu.

Para ořechy

Para ořechy jsou plodem stromu Juvie ztepilé, který rosta v tropických pralesích Jižní Ameriky. Obsahují velké množství vitamínu B1 a selenu.

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy jsou podobné našim vlašským ořechům. Původem jsou ze Severní Ameriky. Jsou bohaté na antioxidanty.

Makadamové ořechy

Jedná se o semena stromu makadamia. Ořechy obsahují více než 70 % kvalitních rostlinných tuků, čímž napomáhaji snižovat krevni tlak a LDL cholesterol. Z tohoto důvodu se z nich vyrábí i kvalitní olej.

Pistácie

Pistácie jsou plody Řečíku pistáciového, který roste v oblastech Blízkého východu a ve střední Asii. Stejně jako u arašídů je potřeba si dávat pozor na plísně, kterými jsou pistácie velmi často napadeny. Jedná se hlavně o alfatoxin, který je silně karcinogenní. Pistácie obsahují vitamín B6, draslík, hořčík, ale také vápník. Nekupujte pistácie solené a pražené. Dejte přednost přírodní chuti. Jsou to ořechy s nejnižší kalorickou hodnotou, proto se v malém množství doporučují hubnoucím. Navíc díky nedobytné skořápce jich nesníte tolik.

Jedlé kaštany

Jsou méně kalorické z důvodu nižšího obsahu tuku než ostatní ořechy. Jejich výživová hodnota je ale srovnatelně vysoká z hlediska minerálních látek (draslík, železo, hořčík, vápník), a vit. skupiny B. Lze je koupit uvařené vakuově balené, které můžete použít třeba jako přílohu místo brambor.

Semínka

Sezamové semínko

Sezamová semínka jsou semínka sezamu indického. Z názvu plodiny vyplývá, že je hojně využíván v asijské kuchyni a také na Blízkém východě. Má vysoký obsah železa, posiluje imunitu a obsahuje mnoho dalších vitamínů a minerálních látek. Vyrábí se z něj kvalitní sezamový olej, který je běžně dostupný ve zdravých výživách. Připravuje se z něj celosvětově proslulá pasta Tahini, která se používá do různých pomazánek a také je nedílnou součástí pokrmu zvaný hummus. Bohatý zdroj vápníku.

 

Lněné semínko

Lněné semínka jsou plody lnu setého, který se běžně pěstuje i u nás. Je možné je přidávat do všech možných pokrmů. Vždy je však dobré je rozdrtit, protože pokud sníte celá semínka, tak celé projdou trávícím traktem a tělo z nich nic moc nezíská (nicméně je to dobré na pročištění střev). Rozdrcená lněná semínka přidávejte do pomazánek nebo do pečiva. Z lněných semínek se vyrábí také kvalitní lněný olej, který lze použít na studenou kuchyni, např. k dochucení salátů. Jsou také skvělým zdrojem vlákniny a omega 3 mastných kyselin.

 

Konopné semínko

Konopná semínka obsahují kvalitní bíloviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, která si tělo neumí samo vyrobit. Obsahuje i minerální látky a zdravé tuky. Konopné semínko je označováno jako superpotravina.

Dýňové semínko

Dýňová semínka obsahují kvalitní rostlinné tuky. Dále obsahují mnoho vitámínů a minerálů, např. karoteny, A, C, B1, zinek, selen nebo draslík. Doporučuje se hlavně mužům jako prevence problémů s prostatou. Řadí se mezi superpotraviny.

Chia semínko

Chia jsou semínka šalvěje hispánské. Pochází ze Střední Ameriky a spolu s kukuřicí to byla plodina Aztéků. Dodávají tělu velké množství energie, kvalitních bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Proto jsou často konzumovány vytrvalostními sportovci.

Slunečnicové semínko

 

Slunečnicová semínka jsou v našich obchodech běžně k dostání. Jejich konzumace působí pozitivně na naši nervovou soustavu. Obsahují vysoké množství hořčíku a železa. Pokud máte problémy s kůží (exémy, suchou kůži), tak rozhodně zkuste slunečnicová semínka konzumovat pravidelně. Je skvělé na zácpu, ideálně v kombinaci se sušenými švestkami.

Mák

Mák je naše tradiční plodina. Používá se ve farmacii, ale i v kuchyni. Hlavně jako náplň sladkých druhů pečiva nebo jako posyp na pečivo. Mák obsahuje vysoký podíl vápníku. Díky jeho struktuře je vápník lépe využitelných pro naše tělo, poslední studie dokonce potvrzují, že vápník z maku je lépe využitelný než vápník z mléčných výrobků.

Kokos

Je bohatým zdrojem selenu, vápníku a zdravých tuků. Neprodává se pouze kokos strouhaný, ale také tenké kokosové lupínky, které se hodí do domácího müsli.

Kakaové boby

Prodávají se drcené nebo celé. Vždy kupujte nepražené, protože obsahují plnou škálu všech antioxidantů, vitamínu C a hořčíku.


Související články: