SUPER ŽIVOTNÍ STYL AMP verze

Ovoce

Mnoho výživových specialistů se staví k názoru makrobiotiky a čínské medicíny, které tropické ovoce úplně zavrhují z důvodu, že zchlazuje organismus, což není vhodné. Proto se vlastně doporučují i místní a hlavně sezónní druhy, protože příroda „sama zařídí“, kdy je třeba chladit a kdy oteplovat. Totéž platí i u zeleniny. U tropických plodů je důležité zvážit jejich kvalitu, protože se často sbírají nedozrálé a tudíž se v nich nestačí dotvořit celkové spektrum mikroživin, které by mít měly. Druhá věc je chemické ošetřování. Pro malé děti se rozhodně doporučuje místní tuzemské ovoce. Tuzemské ovoce by mělo tvořit základ. Úplně nejlepší je si najít nějakou lokální farmu nebo lokálního menšího pěstitele, který vám ovoce prodá. Teprve potom budete mít jistotu, že konzumujete opravdu kvalitní produkt. Důležité je střídat různé druhy a nezaměřovat se pouze na jeden druh ovoce. Každé ovoce má jinou barvu a to je způsobeno tím, že každé ovoce obsahuje jiné minerální látky a vitamíny, vaše tělo potřebuje všechny.

Tuzemské ovoce vhodné ke konzumaci na jaře nebo v létě

Bobulovité ovoce

Rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, jahody, maliny, ostružiny, rakytník jsou považovány za ovoce s nejvyšším obsahem vitamínů. Některé druhy jsou dokonce řazeny mezi superpotraviny a mají vysoký obsah antioxidantů.

Peckovité ovoce

Broskve, meruňky, třešně nebo višně.

Tuzemské ovoce vhodné ke konzumaci na podzim nebo v zimě

Bobulovité ovoce

Hroznové víno nebo šípky.

Peckovité ovoce

Švestky, které jsou vhodné i na sušení.

Tuzemské ovoce vhodné ke konzumaci po celý rok

Jádrové ovoce

Jablka a hrušky patří mezi nejtypičtější české ovoce, vhodné pro konzumaci v čerstvém stavu, ale také na sušení. Sušené varianty jsou skvělým zdrojem vitamínů a vlákniny po celou zimu.

Exotické ovoce

Problém je, že se sklízí nezralé a tudíž neobsahuje moc vitamínů a minerálních látek, jak již bylo zmíněno.

Citrusy

Pomeranče, mandarinky, grepy, citróny nebo limetky. O jejich vhodnosti se vedou diskuse z důvodu zchlazování organismu, což není vhodné především v zimě. Na našich pultech je ale právě v zimě nacházíme. Jako dochucovadlo se používá i kůra, ale pozor na chemické ošetření. Doporučit se dá pouze v biokvalitě nebo jednoduše použít pouze šťávu z citrusů.

Tropické ovoce

Kiwi, banán, mango, ananas, liči, granátové jablko, papája nebo kaki. V našich obchodech bývá nedozrálé a tudíž nevýrazné chuti nebo kyselé. Výživová hodnota je pak nízká. Používejte spíše nárazově.

Sušené plody

Sušení je skvělá varianta konzervace, která zachová dostatečné množství minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Využívali ji i naše babičky. Další variantou je zamražování nebo kompotování. Pozor na sířené a doslazované sušené ovoce, které se běžně vyskytuje na pultech supermarketů. Doporučit lze pouze čisté nedoslazované a chemicky neupravované ovoce, které je k sehnání v obchodech zdravé stravy nebo na farmářských trzích. Běžně sehnat lze jablka, hrušky, brusinky, meruňky, rozinky, švestky, banány, datle, fíky, banány, mango, ananas. U některých druhů jsou i prokazatelné léčivé účinky, např. brusinky pomáhají při urologických problémech.

« Zpět na seznam zdravých potravin