Mnoho výživových specialistů se staví k názoru makrobiotiky a čínské medicíny, které tropické ovoce úplně zavrhují z důvodu, že zchlazuje organismus, což není vhodné. Proto se vlastně doporučují i místní a hlavně sezónní druhy, protože příroda „sama zařídí“, kdy je třeba chladit a kdy oteplovat. Totéž platí i u zeleniny. U tropických plodů je důležité zvážit jejich kvalitu, protože se často sbírají nedozrálé a tudíž se v nich nestačí dotvořit celkové spektrum mikroživin, které by mít měly. Druhá věc je chemické ošetřování. Pro malé děti se rozhodně doporučuje místní tuzemské ovoce. Tuzemské ovoce by mělo tvořit základ. Úplně nejlepší je si najít nějakou lokální farmu nebo lokálního menšího pěstitele, který vám ovoce prodá. Teprve potom budete mít jistotu, že konzumujete opravdu kvalitní produkt. Důležité je střídat různé druhy a nezaměřovat se pouze na jeden druh ovoce. Každé ovoce má jinou barvu a to je způsobeno tím, že každé ovoce obsahuje jiné minerální látky a vitamíny, vaše tělo potřebuje všechny.
Tuzemské ovoce vhodné ke konzumaci na jaře nebo v létě
Bobulovité ovoce
Rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, jahody, maliny, ostružiny, rakytník jsou považovány za ovoce s nejvyšším obsahem vitamínů. Některé druhy jsou dokonce řazeny mezi superpotraviny a mají vysoký obsah antioxidantů.
Peckovité ovoce
Broskve, meruňky, třešně nebo višně.
Tuzemské ovoce vhodné ke konzumaci na podzim nebo v zimě
Bobulovité ovoce
Hroznové víno nebo šípky.
Peckovité ovoce
Švestky, které jsou vhodné i na sušení.
Tuzemské ovoce vhodné ke konzumaci po celý rok
Jádrové ovoce
Jablka a hrušky patří mezi nejtypičtější české ovoce, vhodné pro konzumaci v čerstvém stavu, ale také na sušení. Sušené varianty jsou skvělým zdrojem vitamínů a vlákniny po celou zimu.
Exotické ovoce
Problém je, že se sklízí nezralé a tudíž neobsahuje moc vitamínů a minerálních látek, jak již bylo zmíněno.
Citrusy
Pomeranče, mandarinky, grepy, citróny nebo limetky. O jejich vhodnosti se vedou diskuse z důvodu zchlazování organismu, což není vhodné především v zimě. Na našich pultech je ale právě v zimě nacházíme. Jako dochucovadlo se používá i kůra, ale pozor na chemické ošetření. Doporučit se dá pouze v biokvalitě nebo jednoduše použít pouze šťávu z citrusů.
Tropické ovoce
Kiwi, banán, mango, ananas, liči, granátové jablko, papája nebo kaki. V našich obchodech bývá nedozrálé a tudíž nevýrazné chuti nebo kyselé. Výživová hodnota je pak nízká. Používejte spíše nárazově.
Sušené plody
Sušení je skvělá varianta konzervace, která zachová dostatečné množství minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Využívali ji i naše babičky. Další variantou je zamražování nebo kompotování. Pozor na sířené a doslazované sušené ovoce, které se běžně vyskytuje na pultech supermarketů. Doporučit lze pouze čisté nedoslazované a chemicky neupravované ovoce, které je k sehnání v obchodech zdravé stravy nebo na farmářských trzích. Běžně sehnat lze jablka, hrušky, brusinky, meruňky, rozinky, švestky, banány, datle, fíky, banány, mango, ananas. U některých druhů jsou i prokazatelné léčivé účinky, např. brusinky pomáhají při urologických problémech.
- Brusinky se používají při léčbě zánětů močových cest, mají antibiotické účinky. Kupujte vždy jen nedoslazované.
- Hrušky - rozmixováním získáte skvělé sladidlo bohaté na draslík a vlákninu.
- Meruňky, rozinky, švestky jsou známé jako bohatý zdroj železa a vlákniny. Namočením a rozmixováním též získáte zdravé sladidlo. Sušené švestky jsou doporučovány při obtížích se zácpou.
- Datle a fíky jsou velmi bohatým zdrojem energie, v jižních rozvojových zemích pokrývají často velkou část energetické potřeby. Jejich výživová hodnota je spatřována především v obsahu železa, hořčíku, draslíku, vápníku a vitamínů řady B. Nekupujte přislazované varianty. Fíky jsou doporučovány jako účinné projímadlo při zácpě.
- Kustovnice čínská (goji) - její léčivé účinky jsou vyzdvihovány především v Číně. Blahodárně působí na harmonizaci jater a ledvin. U nás je známa především jako bohatý zdroj vitamínu C.
- Ananas a banány- u nás se prodává převážně proslazovaný, který je nevhodný ke konzumaci. Ananas je zdroj manganu. Banány zdrojem hořčíku, draslíku a vitamínu B6.