Červenou čočku nemusíte před vařením namáčet. Navíc se většinou prodává loupaná, takže nemusíte mít strach z nadýmání. Zkuste tento recept na extra rychlou a lahodnou polévku z červené čočky.
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Cena za suroviny
cca 30 – 40 Kč
Suroviny na 2 porce
- 150 g červené čočky
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky olivového oleje
- půl mrve
- půl petržele
- stejné množství celeru jako mrkve
- kousek čerstvého fenyklu
- drcený kmín
- tymián
- oregáno
- špetka chilli
- 2 plátky celozrnného chleba (nejlépe kváskového)
- 1 litr vody
- sůl
- pepř
Postup
- Cibuli a česnek si nakrájíme na drobno.
- Kořenovou zeleninu (mrkve, petržel, celer) a fenykl si také nakrájíme nebo nastrouháme na drobno.
- Na oleji orestujeme cibulku. Až změkne, tak přidáme ostatní zeleninu – mrkve, petržel, celer, fenykl a nakonec česnek.
- Ke směsi přidáme veškeré koření – špetku drceného kmínu, tymiánu, oregána a špetku chilli (pokud nemáte rádi ostré, tak nedávejte).
- Propláchnutou červenou čočku přidáme k zelenině, promícháme a ještě minutu restujeme.
- Směs zalijeme zhruba 1 litrem vody a vaříme 15 minut.
- Poté vše rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
- Celozrnný chléb si nakrájíme na kostičky a na sucho na pánvi osmahneme.
- Dobrou chuť!