Makrela je mořská dravá ryba. Její maso obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselin, kterých máme ve stravě zoufale málo. Doporučuje se jíst ryby alespoň dvakrát týdně. Ruku na srdce, kdo z vás jí ryby tak často? Mořské ryby mají v porovnání se sladkovodními mnohem více omega-3 mastných kyselin a navíc obsahují jód, proto jsou vhodnější. Udělejte si jednou za čas pomazánku z uzené makrely a dělejte tím něco pro své zdraví.
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Cena za suroviny
cca 60-70 Kč
Suroviny na 5 porcí
- 1 uzená makrela
- 1 tvaroh (polotučný)
- menší lžička dijonské hořčice
- 1 malá cibule
- citronová šťáva
- malý stroužek česneku (není nutné, pokud někdo nemá česnek rád)
- bylinky dle sezóny nebo chuti
- pepř
Postup
- Z uzené makrely obereme maso a zbavíme všech kostí.
- Maso v misce lehce rozmáčkáme vidličkou.
- Česnek rozmačkáme nebo utřeme.
- Cibuli nakrájíme na jemno.
- Česnek i cibuli přidáme k masu.
- Dále k masu přidáme pepř, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a bylinky.
- Přidáme tvaroh a vše důkladně promícháme, pokud je konzistence moc hustá, tak můžeme naředit mlékem nebo bílým jogurtem.
- Podáváme s celozrnným pečivem (nejlépe kváskovým) a zeleninou.
- Dobrou chuť!