Přílohy
Při vaření příloh je potřeba si dávat velký pozor na rozvařování surovin. Při rozvaření dochází ke štěpení škrobů uvnitř potraviny, jednoduše řečeno se zvyšuje glykemický index samotné potraviny. Stejný proces dost často nastává, i když si přílohu uvaříte a konzumujete ji až druhý den. Pokud je to alespoň trochu možné, tak si přílohu uvařte vždy těsně před konzumací.
- Obiloviny
- Rýže
- Těstoviny
- Kroupy
- Bulgur
- Kamut
- Polenta
- Krupice, špalda
- Pohanka
- Jáhly
- Kuskus
- Quinoa (Merlík čilský, červená, černá, bílá)
- Amarant
- Ovesné vločky
Luštěniny Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin, minerálních látek a stopových prvků, proto bychom na ně neměli zapomínat. Patří mezi levné, ale velmi výživné potraviny. Česká klasika čočka na kyselo s uzeným masem, ale není nejvhodnější kombinace. Luštěniny není nutné doplňovat o další zdroj bílkovin (maso). Připravte si je raději v podobě rizota, polévky nebo salátu. Lidé často odmítají luštěniny kvůli jejich špatné stravitelnosti, která způsobuje nadýmání. Pomůže vám dostatečné předmáčení a vaření v čisté vodě nebo například dochucení luštěnin majoránkou.
- Čočka (hnědá, červená, černá, žlutá)
- Fazole
- Hrách
- Cizrna (římský hrách)
Pečivo Často se setkáváme s názorem, že pečivo je potřeba z našeho jídelníčku vypustit. Troufáme si však tvrdit, že to je naprostý nesmysl. Jen si musíte pečlivě vybírat. S dnešním přístupem obchodních řetězců a také díky české legislativě je to však velmi těžké. Dost často se celozrnné pečivo vyrábí tak, že se vezme bílá mouka a přidají se do ní otruby. Hnědé barvy dosáhne výrobce dobarvením karamelem. To rozhodně není správný postup (přečtěte si článek Jak se peče ve velkých pekárnách). Dožadujte se v obchodech přesného složení, vedoucí oddělení s pečivem by vám ho měl poskytnout. Nebo pokud nemáte svého oblíbeného pekaře, tak je nejvhodnější řešení si péct vlastní kváskový chléb doma. S pomocí domácí pekárny je to nenáročné a zvládne to každý (stáhněte si příručku Jak péct kváskový chléb). Teprve v tuto chvíli máte 100% jistotu, co vlastně jíte. Kváskové pečivo je ve srovnání s běžným drožďovým mnohem lépe stravitelné. Pozor si dávejte především na zmražené polotovary, sladké tukové pečivo, pečivo se zapečenou uzeninou či sýrem. Bývají obyčejně velmi kalorické a plné aditiv.
- Chléb (kváskový), rohlíky, housky, bagety
- Pufované chlebíčky
- Knäckebrot
Ostatní
- Brambory
- Batáty
- Knedlíky
« Zpět na seznam zdravých potravin
Související články:
- Luštěniny nejsou jen čočka a hrách
- Jak zvládnout zimu bez nemoci
- Strava jako lék
- Výživa v těhotenství
- Přílohy
- Jak péct cukroví zdravěji
- "Dieta je jen utrpení na krátkou dobu", říká výživový poradce Mgr. Alena Teofil