Úvod  ›   › 

Proč velké pekárny nepečou celozrnné pečivo? My to víme!

Pečivo, které se prodává v českých supermarketech je zkrátka nekvalitní. Navíc se výrobci snaží klamat zákazníky tím, že pečivo dobarvují, aby vypadalo jako celozrnné. Chcete se dozvědět, jak to s pečivem je doopravdy? Čtěte dál.

Pečivo ze supermarketu se na každodenní konzumaci doporučit nedá. Je postaveno na pšenici, dobarvované, často zmražované a zase rozmražované. Stává se proto pro nás jen hmotou, která nám zaplácne zaludek a dodá kalorie. Pokud chceme mít jídelníček bohatý na živiny, tak lze doporučit žitné nebo žitno-pšeničné kváskové chleby (jak péct kváskový chléb doma). Jsou lépe stravitelné a obsahují spoustu živin navíc, které pečivo ze supermarketů postrádá. Objevuje se i názor, že kvasnice ničí střevní mikroflóru, a proto je velká konzumace běžného pečiva také nevhodná. Kváskové pečivo naopak střevní mikroflóru podporuje a pomáhá nám k lepšímu trávení a vstřebávání živin.

„Pečivo ze supermarketu se na každodenní konzumaci doporučit nedá.“
Říká výživová specialistka Alena Teofil.

Kvalitní sladké pečivo se v supermarketu koupit nedá. Seženete ho pouze ve specializovaných prodejnách zdravé výživy, ale všeobecně je špatně dostupné. Většinou se vyrábí z celozrnné nebo špaldové mouky, toto pečivo lze doporučit, ale jeho cena bývá dost vysoká. Zkuste si raději takové druhy pečiva připravit doma, začít můžete naším receptem na celozrnný štrúdl.

Na co si dávat největší pozor?

Odstrašujícím příkladem prodávaného pečiva v supermarketech je listové těsto, které je plné nezdravých ztužených tuků (nebezpečné transmastné kyseliny) a dalších přídavných látek. Než si koupíte listové těsto, tak si raději projděte výsledky dTestu. Nebo ještě lépe se zamyslete, zda opravdu musíte použít těsto listové, nešlo by připravit si doma vlastní těsto z celozrnné mouky?

Opravdu velký pozor si dávejte na pečivo typu „anglické rohlíky“, sýrové bulky nebo zapečené párky v různých těstech. O těchto výrobcích se nemá smysl více rozepisovat, vyhněte se jim obloukem.

Proč se tedy u nás prodávají nekvalitní pekárenské výrobky?

Vyrobit bílou mouku je mnohonásobně složitější než pouze pomlít celé zrno a získat tak mouku celozrnnou. Proč je tedy celozrnná mouka tak drahá, oproti mouce bílé, když náklady na mletí bílé mouky jsou řádově vyšší? Nic na tom není, celozrnná mouka je mnohem náročnější na skladování a nevydrží ani polovinu toho co mouka bílá. Když se nad tím trošku zamyslíte, tak to začne dávat smysl.

Celozrnná žžitná mouka

Kvalitní celozrnnou mouku v pečivu ze supermarketu budete hledat velmi těžko.

Z bílé mouky se odstraňuje klíček a obal zrna, které jsou náročné na skladování a velmi náchylné na kazivost. Na druhou stranu je to to nejvýživnější (pro nás nejlepší), co zrno obsahuje. Bílá mouka obsahuje víceméně pouze škroby. Kdežto celozrnná mouka díky klíčku a obalu obsahuje malé množství velmi kvalitního tuku, spoustu dalších živin a minerálů a hlavně vlákninu, které je součástí obalu, a které máme v naší stravě žalostně málo. Z výše zmíněného už je jasné, proč žádné velká pekárna nevyrábí kvalitní celozrnné produkty.

Trocha statistiky na závěr

Bílá mouka je ochuzená oproti celozrnné přibližně o:

  • 60 % vápníku
  • 77 % vitaminu B1
  • 80 % vitaminu B2
  • 76 % železa
  • 86 % vitaminu E
  • 85 % hořčíku
  • 70% vlákniny
  • 78 % zinku

Pro zajímavost česká legislativa se na tento problém kouká takto:

Celozrnné pečivo

  •  Alespoň 80% celozrnné mouky (pšeničné i jiné).

Žitné pečivo

  •  90% podíl žitné mouky.

Žitno-pšeničné pečivo

  •  50% žitné + 10% pšeničné mouky.

Pšenično-žitné pečivo

  •  50% pšeničné + 10% žitné mouky.

Vícezrnné pečivo

  •  Pečivo složené z jakékoliv mouky s přídavkem mlýnských výrobků jiných než pšenice a žito (např. soja, pohanka, dýně, sezam, len, oves) v množství alespoň 5% z váhy.

Infografika

Ochuzení bílé mouky oproti celozrnné v infografice.


Související články: