Úvod  › 

Pstruh na tymiánu

V konzumaci ryb patří Česká republika k podprůměrným státům. Statistika říká, že každý ročně sníme zhruba 5,4kg ryb. Je dokázáno, že severské národy, zejména Eskymáci, kteří konzumují mnoho mořských ryb, takřka netrpí kardiovaskulárními onemocněními. U nás jsou tato onemocnění nejčastější příčinou úmrtí. Jezte ryby častěji a můžete hned začít s námi tímto pstruhem na tymiánu.

Čas přípravy

Čas vaření

Celkový čas

Cena za suroviny
cca 70 - 80 Kč

Suroviny na 2 porce

  • 2 pstruzi
  • 1/2 citronu
  • čerstvý tymián
  • rostlinný olej (nejlépe olivový)
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Omyté ryby osušíme.
  2. Z obou stran pstruha několikrát nařízneme.
  3. Zářezy prosolíme, opepříme a pokapeme citronem.
  4. Do dutiny břišní vložíme pár snítek tymiánu a plátek citronu.
  5. Pekáč vytřeme olejem, vložíme na něj pstruhy a dáme péct do trouby při 200°C na 10-15 minut.
  6. Podáváme s vařenými bramborami v páře a popřejeme si dobrou chuť.


Související články: