Šmakoun je produkt vyrobený z vaječných bílků, tudíž je skvělým zdrojem bílkovin. Jistě znáte slanou variantu, ale existují i sladké příchutě. Právě tento recept bude inspirací, jak lze meruňkového šmakouna upravit.
Čas přípravy
Čas pečení
Celkový čas
Cena za suroviny
cca 70 – 90 Kč
Suroviny na 2 porce
- 450 ml sójového mléka
- 200 g rýže v suchém stavu
- 100 g meruňkového šmakouna
- 3 vejce
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 jablka
- kokosový olej
Postup
- Rýži propláchneme a přidáme do hrnce s vařícím mlékem.
- Vaříme na mírném plameni zhruba 20 minut, dokud rýže nezměkne.
- Poté necháme uvařenou rýži vychladnout.
- Do směsi vmícháme žloutky a nastrouhaný šmakoun.
- Dochutíme sirupem a skořicí.
- Pekáč vymažeme olejem a rozprostřeme připravenou směs.
- Z jablek vykrojíme jádřinec, nakrájíme na plátky a zdobíme povrch nákypu.
- Nakonec vše přikryjeme peřinkou z našlehaných bílků.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba půl hodiny.
- Přejeme vám dobrou chuť!