Tuto potravinu není potřeba v Čechách dlouze představovat. Zná ji každý. Důležité je se zmínit o způsobu přípravy a skladování. Nejšetrnější je vaření v páře, kdy si brambory zachovávají nejvíce živin a zároveň takto připravené mají nejmenší glykemický index. Co se týče skladování, tak nejlepší podmínky mají brambory při teplě 4-6 °C, při vyšších teplotách dochází ke klíčení a zvyšování koncentrace jedovatého solaninu v bramboře. Stejně tak pozor na mráz. Brambory jsou hlavním zdrojem vitamínu C v České republice.
Brambory jsou základem našeho středoevropského jídelníčku. Jsou bohaté na sacharidy, minerály, vitamíny a enzymy. Tento recept je vhodný i pro vegany, ale samozřejmě si ho lze dle chuti upravit.
Čerstvého lososa dnes můžete koupit celkem běžně (Lidl, Albert, Tesco, trhy). Losos je hodně tučná ryba, ale díky tomu, že obsahuje plno kvalitních tuků, si ho můžeme dovolit. Navíc maso z lososa má vynikající chuť. Dopřejte si ho častěji.
Kdo by neznal nebo neměl rád bramboračku. Bramboračka je hustá česká polévka, zahušťovaná jíškou. Omyl! Tento recept je zdravý, chutný a pokud to nikomu neřeknete, tak nikdo nepozná, že tam mouka není. Dokonce si ještě více pochutnáte.