Odpolední svačiny

Semínkové krekry

Semínka jsou zdrojem kvalitních tuků, minerálů a vitamínů. Také pomohou ke kráse vašich nehtů a vlasů. Zkuste si z nich připravit tuto zdravou svačinku. Hodí se i jako slané pohoštění pro návštěvu.

Štrúdl z ovesných vloček

Chutná vám štrúdl a rádi byste zkusili zdravější variantu? Problémem často bývá velké množství oleje, které se dává do těsta. Nutné je také těsto vyválet, zabalit náplň a modlit se, aby to někde neprasklo. Pokud se vám s tímto nechce dělat, tak zkuste tento recept z ovesných vloček.

Mléčná rýže se Šmakounem

Chuť na sladké občas přepadne každého, na tom není nic špatného. Jen je dobré vědět, co mlsat. Pokud zkombinujete rýži, mléko a meruňkového Šmakouna, tak můžete mlsat s čistým svědomím. Tahle svačinka nejen skvěle chutná, ale zároveň obsahuje dostatek bílkovin i sacharidů, které si vaše tělo žádá.

Hermelínová pomazánka

Hermelín je tučnější, ale zároveň velmi oblíbený sýr. Hermelínová pomazánka výborně chutná a jednou za čas se vyplatí si ji doma připravit. Navíc můžete zvolit i odlehčenou variantu hermelínu a v kombinaci s tvarohem si skvěle pochutnáte.

Křenová pomazánka

Křen obsahuje mnoho hořčičných silic, které bezvadně působí např. proti kašli nebo zahlenění. Křen se používá i při léčení infekcí ledvin nebo močových cest. Dávejte si pravidelně domácí křenovou pomazánku.

Pomazánka z uzeného lososa

Uzený losos je delikatesa, která není úplně nejlevnější. Nicméně losos obsahuje velké množství kvalitních tuků, kterých máme ve stravě málo. Dopřávejte si takovéto lahůdky častěji. Pochutnáte si a navíc uděláte hodně pro své zdraví.

Pomazánka z červené řepy

Mnoho z nás si pamatuje červenou řepu jako ten nejhorší „kompot“ ze školní jídelny. Zkuste ale červenou řepu připravit jinak a chutněji. Červené řepa je totiž plná vitamínů a minerálních látek, které působí pozitivně na náš cévní systém. Např. látky z červené řepy brání kornatění tepen.

Jahelník

Jahelník je tradiční vánoční pokrm, který je v dnešní době zapomenut. Jahelník můžete servírovat jako dezert, ale i jako samostatné jídlo. Jáhly se vyrábí loupáním prosa. Mají vysokou výživovou hodnotu. Obsahují zinek, draslík a fosfor. Z pohledu čínské medicíny patří mezi potraviny, které zahřívají. Vyzkoušejte tento recept a posuďte sami!

Cizrnový hummus

Hummus pochází ze Středního východu. Jeho základní surovinou je cizrna, která je velice výživná a obsahuje kvalitní bílkoviny. Příprava je jednoduchá, napoprvé jsem zvládla připravit hummus bez problému. Zkuste náš recept také, určitě vám zachutná natolik, že ho budete dělat pravidelně.

Pomazánka z uzené makrely

Makrela je mořská dravá ryba. Její maso obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselin, kterých máme ve stravě zoufale málo. Doporučuje se jíst ryby alespoň dvakrát týdně. Ruku na srdce, kdo z vás jí ryby tak často? Mořské ryby mají v porovnání se sladkovodními mnohem více omega-3 mastných kyselin a navíc obsahují jód, proto jsou vhodnější. Udělejte si jednou za čas pomazánku z uzené makrely a dělejte tím něco pro své zdraví.

Tapiokový pudink s ovocem
Pohanková kaše