Saláty

Zelenina

V poslední době se hodně diskutuje kvalita zeleniny v supermarketech. Je potvrzené, že velkopěstitelé používají chemické látky na hnojení půdy a všechny tyto zdraví škodlivé látky samozřejmě přechází do zeleniny. Dalším problémem je i to, že hnojiva a neustálé pěstování velmi vyčerpává půdu z živin a tudíž plodiny na ní vypěstované ani nemohou být na živiny bohaté. Příkladem je například jód, který dříve v naší zelenině obsažen byl- právě z půdy - a teď už není. Jediným řešením je opět lokální pěstitel nebo lokální farma, která vám může dodávat zeleninu. Velmi oblíbené jsou i fresh bedýnky, kdy vám z farmy dovezou sezónní zeleninu i ovoce až domů nebo na nějaké odběrné místo ve vašem městě. Pokud přece jen kupujete zeleninu v supermarketech, hledejte tu, která je původem z České republiky. Budete mít jistotu, že se jedná o zeleninu sezónní. O důležitosti sezónnosti ve výběru ovoce a zeleniny mluví i východní směry medicíny, které zjednodušeně upozorňují na to, jaká zelenina tělo prohřívá a která zachlazuje, s čímž pak souvisí vliv na energii v těle. Z tohoto důvodu se také doporučuje zvýšit konzumaci tepelně upravené zeleniny na úkor čerstvé v chladných měsících.

Salát z červené řepy

Červená řepa je skvělá zimní zelenina. Její cena je nízká, ale její výživová hodnota je obrovská. Obsahuje velké množství vitamínů jako jsou C, B1, B2 nebo E. Posiluje cévní stěny a působí jako prevence proti rakovině.

Zeleninový salát s klíčky

Od výživových poradců často slyším, že zelenina jako večeře je nedostatečná. Naprosto s tím souhlasím, ale pokud si zeleninový salát trochu vylepšíte, tak je to večeře naprosto dokonalá.