Chcete zažít Štědrý den chutně a zdravě? Jak se jedlo o Vánocích dříve a jaký hlubší význam jídlo mělo? Dozvíte se, čeho se vyvarovat a jak si udržet štíhlou linii během svátků. Co rodina, to jiná receptura. Ale to neznamená, že se musíte pevně držet té svojí. Vyzkoušejte s námi i jiné varianty.
Polévka
Volte zdravější, méně kalorickou variantu. Výborná je rybí polévka, která je velice zdravá, ale bohužel se vaří většinou jen jednou za rok. V případě, že někdo z hostů rybí polévku nejí, udělejte zeleninový vývar, který je bohatý na vitamíny a minerální látky.
Houbový kuba
Staročeský pokrm, jehož základem jsou kroupy, houby a cibule. Lze ho připravit i z rýže. V původním receptu se používal stroček, který je nahrazen hřiby. Podává se ke štědrovečernímu obědu, jelikož v něm není maso.
Čočka, hrách
Podle tradice přinášely do rodiny pospolitost, hojnost a peníze. Navíc jsou zdrojem železa a dalších důležitých látek.
Čočka velmi oblíbená luštěnina plná bílkovin.
Řízek
Ve většině domácností se často místo kapra dělá řízek. Maso by určitě mělo být libové, nejlépe z farmy. Sice je dražší, ale z vlastní zkušenosti vím, že rozdíl je opravdu znát. Plátkem "na přírodno" vařeným v páře nebo smaženým na malém množství oleje určitě nic nezkazíte. Pokud trváte na obalovaném řízku, strouhanku z bílého pečiva nahraďte hraškou. Po usmažení řízky položte na ubrousek, který pohltí přebytečný tuk.
Ryba
Stejná úprava platí i pro ryby. Losos je oproti tradičnímu kaprovi tučnější, ale nebojte se, tyto tuky jsou zdravé. Další druhy ryb jako je treska, tuňák, amur, pstruh, zajisté mohou být ve vašem štědrovečerním menu zastoupeny.
A co vegetariáni?
Je některý z členů rodiny vegetarián a řešíte otázku, co připravit? Zkuste obalit nakrájené plátky tofu, kolečka cukety či celeru.
Bramborový salát
Zelenina – Místo sterilizované vyzkoušejte dát čerstvou. Salám – Letos kupte kvalitní šunku, která obsahuje vysoké procento masa. Vegetariáni zajisté ocení sojový salám. Majonéza, Tatarka – Bílý jogurt dodá bramborovému salátu svěží chuť a zároveň bude méně tučný. Další alternativou je tofunéza, na první pohled ji nepoznáte od klasické majonézy. Je vyrobena ze sojového tvarohu tofu, neobsahuje vejce, tudíž i cholesterol. Tofunézu si můžete připravit i doma.
Zdravý bramborový salát chutná výborně.
Zeleninový salát
Lehká verze salátu, zeleninu zakápněte kvalitním olivovým olejem, dochuťte bylinkami. Přidejte slunečnicová nebo dýňová semínka.
Vařené nebo pečené brambory
Nechcete zvolit jako přílohu salát, ale chcete být ´věrni´ bramborám? Udělejte si je samostatně. Uvařené obalte v nasekané petrželce a budou vypadat úžasně. Při pečené variantě brambory nakrájejte a dejte na plech. Zakápněte olejem, okořeňte (výborně se hodí provensálské koření).
Moučník
Rozhodně se vyvarujte máslovým a tučným zákuskům. Pokud nejste nároční, zvolte jako sladkou tečku večera ovoce. Je plné vitamínů, navíc jablka nebo banány pomáhají trávení. Mezi tradiční vánoční pokrm zajisté patří jahelník. Nemusíte ho ani sladit. Skořice, sušené ovoce, jablka se postarají o sladkou chuť. Symbolem ježíška zavinutého v peřině je vánočka. Při její přípravě zvolte zdravější alternativy surovin. Nezapomeňte do těsta přidat sušené ovoce. Vyhněte se vánočce kupované, která je vyrobena z nekvalitních ingrediencí. To samé platí i pro vánoční cukroví.
Nápoje
Alkohol pijte v omezeném množství nebo se mu zcela vyhněte. Zázvorový čaj vás zahřeje a posílí vaší imunitu. Místo limonád raději volte kvalitní džusy bez přidaného cukru, které zředíte vodou. I zdravější alternativy mají určitou energetickou hodnotu. Pokud chcete zhubnout, hlídejte si množství jídla, které si nandáte. Přeji vám dobrou chuť a ničím nerušené svátky.