Výživoví poradci často varují před tím, že bysme si těstoviny neměli dávat v restauraci, protože je jich obvykle velké množství a spolu se smetanovou omáčkou je to kalorická bomba plná tuku a sacharidů, ale nedostatku bílkovin.
Semolinové
Semolina je druh tvrdozrnné pšenice. Má vyšší podíl minerálních látek a nižší glykemický index, protože těstoviny ze semolinové mouky se nerozvářejí.
Celozrnné
Jsou velmi vhodné, protože jsou vyrobeny z celozrnné mouky, takže je v surovině zachováno celé zrno, včetně obalu (slupky) a klíčku a s ním i vyšší obsah vlákniny, minerálních látek a nižší glykemický index. Nejsou vhodné pro malé děti.
Celozrnné semolinové špagety:
Špaldovo pohankové těstoviny:
Pohankové, kukuřičné, amarantové
V obchodech se zdravou výživou je možné koupit těstoviny všelijakých druhů. Zkoušejte a hlavně střídejte všechny možné druhy. Tělo se vám za pestrý jídelníček odvděčí. Všechny druhy jsou navíc bezlepkové.
Kukuřičné špagety:
Žitné
Opět je lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou. Určitě je občas zařaďte do svého jídelníčku.
Grahamové
Jedná se o těstoviny, které jsou vyrobené z celozrnné grahamové mouky (podle dr. Silvestra Grahama).