Výživa v těhotenství
Rozmanitá zdravá strava je důležitá, ovlivňuje zdraví dítěte a matky. Správnou výživou se zlepšuje průběh těhotenství, ale i psychická pohoda budoucí matky. Čemu se vyhnout, a kterým potravinám naopak dát zelenou?
Jak by měl vypadat jídelníček nastávající matky?
Těhotenství není vhodné období pro jakékoliv diety a stravovací omezení, naopak není vhodné ani nadměrné přejídání nezdravých pochoutek. Jezte pravidelně a dávejte přednost nutričně bohatým potravinám.
Pokud žena vyznává určitý alternativní stravovací režim (veganství, vegetariánství, apod.), je namístě se poradit s odborníkem. Dbát na dostatečný příjem důležitých látek nebo je alespoň doplňovat potravinovými doplňky. Pamatujte ale, že žádný doplněk stravy zcela nenahradí pestrý a vyvážený jídelníček. Poslouchejte svůj selský rozum a intuici, ne módní stravovací trendy.
Voda je život
Těhotenství vyžaduje zvýšený přísun vody. Při nedostatečném pitném režimu může dojít k dehydrataci. Tento stav se projevuje slabostí, bolestí hlavy a tmavě zabarvenou močí. Při dlouhodobém deficitu může dojít k tvorbě močových kamenů.
Potřeba tekutin je individuální, všeobecně byste měla přijmout 2-3 litry tekutin za den. V letních měsících, větší fyzické aktivitě i více. Ideálně pijte pravidelně po celý den, aby se nedostavil pocit žízně.
Co tedy pít?
Na prvním místě volte čistou vodu, pokud si nejste jista kvalitou vody z kohoutku, zvolte vodu balenou kojeneckou nebo pramenitou. Další vhodné nápoje jsou ředěné ovocné, zeleninové šťávy. Omezte nápoje s obsahem kofeinu – kávu, černé čaje. Rozhodně vyřaďte sladké limonády a energetické nápoje. Víceméně se jedná o roztok cukru, kyseliny citrónové a mnohdy i umělých konzervantů a barviv.
Základní palivo – sacharidy
Sacharidy by měly tvořit zhruba polovinu denního kalorického příjmu. Přednost dávejte celozrnným výrobkům a vyhýbejte se bílému cukru. Celozrnné výrobky navíc obsahují více vlákniny, která vám pomůže s trávením.
Síla bílkovin
Vaše strava by měla být složena přibližně z 20 % bílkovinami. Většina zdrojů bílkovin obsahuje také tuk, proto dávejte přednost potravinám s nízkým obsahem nasycených tuků – libové maso, ořechy, semena.
(Ne)zdravé tuky
Tuky slouží jako zásoba energie a rozpouštědlo některých vitaminů a hormonů. Měly by tvořit 25 – 35% celkového kalorického příjmu. Omezte především příjem trans tuků, které vznikají ztužováním. Najdete je většinou v nezdravých pochoutkách, jako jsou bramborové lupínky, sušenky, tyčinky, sladké a slané pečivo. Preferujte spíše zdravé nenasycené tuky ve správném poměru. Zdroje zdravých tuků jsou mořské ryby, lněné semínko,dýňová semínka, mandle, avokádo, konopný olej, řepkový olej.
Nejdůležitější látky v době těhotenství
V průběhu těhotenství je velmi zvýšený nárok na některé vitamíny a látky, proto je vhodné sledovat jejich příjem ve stravě. Nedostatek některého prvku může znamenat zdravotní komplikace. Potraviny vybírejte nejen podle jejich obsahu látek, ale také podle jejich vstřebatelnosti.
Železo
U nastávající maminky se během těhotenství potřeba železa zvyšuje na dvojnásobek. K zásobení placenty plodu se tvoří v těle ženy větší množství krve. Nedostatek tohoto prvku může vést k chudokrevnosti, nízké porodní váze novorozence nebo předčasnému porodu. Avšak vysoké dávky železa podávaného potravinovými doplňky může ohrozit vstřebávání zinku.
Železo se nejsnáze vstřebává z potravy, která obsahuje zároveň vitamin C, živočišné proteiny apod. Vhodné je libové vepřové, hovězí, drůbeží maso, petrželová nať, sušené meruňky, pivovarské kvasnice.
Kyselina listová – B4
Kyselina listová je důležitá pro dělení buněk a správný vývoj plodu. Její příjem je důležitý především před otěhotněním a v první třetině těhotenství. Snižuje nebezpečí vzniku vrozených vad nervové trubice.
Dobrým zdrojem je zelená listová zelenina, libové maso, celozrnné obiloviny, semena, ořechy, ovoce. Kyselina listová se ničí tepelnou úpravou a dlouhým skladováním, proto je vhodné zvolit čerstvé suroviny.
Vápník
Vápník je nezbytný pro správnou tvorbu a obnovu kostní a zubní tkáně. Podílí se na činnosti krevního oběhu, nervové soustavy a srážlivosti krve.
Bohatým zdrojem jsou zakysané mléčné výrobky, mák, vývar z hovězích kostí, semena, ořechy, luštěniny, zelenina (brokolice, kapusta, špenát), ovoce (sušené fíky, rozinky). Pro účinné vstřebávání vápníku je nezbytný vitamin D.
Jód
Nedostatek jódu může ovlivnit správné fungování štítné žlázy, průběh těhotenství a vývoj mozku plodu. Zvýšená potřeba tohoto prvku je dána také tím, že během těhotenství dochází ke zvýšenému vylučování jódu močí.
Jód obsahují mořské řasy, ryby, plody moře, vejce, cibule, sůl s jódem. Avšak pozor na ryby, které obsahují velké množství rtuti, např. mečoun, žralok, štika, candát!
Čemu se vyhnout?
- Alkohol – nadměrná konzumace alkoholu je spojena s častějším vznikem poškození plodu.
- Glutaman sodný a chemické konzervanty – hrozí poškození plodu. Vybírejte čerstvé potraviny a čtěte složení na etiketách
- Syrové maso a vejce – nebezpečí salmonely, listeriózy a další bakteriální infekce. Pozor dávejte na domácí majonézy, dresingy, dortové krémy, které mohou být vyrobeny ze syrových vajec.
- Paštiky a játra – obsahují velké množství vitaminu A, který je v nadbytku pro plod toxický. Proto je vyřaďte nebo konzumujte v omezeném množství.
- Nepasterizované mléko a výrobky z něj – může obsahovat bakterie listerie.
- Zrající sýry – sýry s plísní mohou produkovat jedy (mykotoxiny). Tyto toxiny se objevují také v plesnivém pečivu, ovoci, oříškách.
Těhotenství je období, kdy byste měla změnit své návyky k lepšímu, které vám mohou vydržet i po porodu. Jíst zdravě není tak složité, stačí pamatovat na pár základních pravidel. Budete mít více energie a vyhnete se zdravotním problémům. Nezapomínejte, že nejen strava ovlivňuje vaše zdraví. Více se věnujte sama sobě a snažte se více relaxovat.
Související články:
- Luštěniny nejsou jen čočka a hrách
- Jak zvládnout zimu bez nemoci
- Strava jako lék
- Výživa v těhotenství
- Přílohy
- Jak péct cukroví zdravěji
- "Dieta je jen utrpení na krátkou dobu", říká výživový poradce Mgr. Alena Teofil