Určitě znáte ten pocit, když vás honí mlsná. Co hodit do košíku a přitom nemít výčitky svědomí? Už vás unavují různé výmluvy, proč nejíst zdravě, ale zároveň nedokážete odolat sladkostem? Zdravé mlsání není nic špatného, jen je potřeba přemýšlet nad výběrem surovin a nad denní dobou, kdy budete mlsat. Vše je samozřejmě vhodné kompenzovat správně zvoleným pohybem. Nejprve si musíte ujasnit, jestli přílišná touha po sladkostech není emocionálního původu. Ve stresu a špatné náladě se hůře odolává cukrovinkám. Proto se zaměřte nejen na to, co jíte, ale také co prožíváte. Naučte se vnímat své tělo. Teprve poté se můžete pustit do nákupu. Zde je stručný výběr potravin, které vám pomohou s chutí na sladké.
Hořká čokoláda
Nejlépe s velkým podílem kakaa (nad 50%). Na trhu jsou i čokolády vyrobené z nepražených kakaových bobů. Obsahuje: antioxidanty, železo, hořčík, draslík, vitamín B…
Karob
Z lusků rohovníku obecného se rozemletím získává karob (svatojánský chléb). Oproti klasickému kakau se liší tím, že neobsahuje kofein a má méně tuku. Obsahuje: vápník, železo, mangan, vitamíny A, B a D…
Ořechy
Pro zdraví prospěšnější jsou nepražené a nesolené. Přestože jsou velmi zdravé, obsahují velké množství "dobrého" tuku. Proto se snažte o jejich přiměřenou konzumaci. Obsahují: omega-3 mastné kyseliny, hořčík, vitamín E, B…
Tip: Zkuste i jinou než krupicovou kaši. Co třeba pohankovou?
Sušené ovoce
Vybírejte nesířené a bez přidaného cukru. Je to ideální rychlá svačinka, kterou můžete mít stále při ruce. Obsahuje: vápník, železo, hořčík, vitamíny A, B, …
Čerstvé ovoce
Zaměřte se zejména na sezónní ovoce, které dozrává přirozeným způsobem a není chemicky ošetřeno. V létě využijte nabídku místních trhů. Obsahuje: celá řada vitamínů, antioxidantů, minerálů
Tip: Vyzkoušejte tento skvělý celozrnný štrúdl.
Vločky
Můžete si vybrat z široké škály druhů, od ovesných, špaldových, žitných, rýžových, … Pro bezlepkáře jsou výborné amarantové a jáhlové. Existují i speciální ovesné vločky, které jsou bezlepkové. Obsahují: nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, vápník, vitamíny B, E…
Dávejte pozor na přidaný cukr a další sladidla. Snažte se číst etikety potravin, ať nejste poté nemile překvapeni. Ne vše, co se tváří jako zdravé, skutečně zdravé je. Snažte se, co nejvíce péct doma. Bílou mouku nahraďte celozrnnou nebo špaldovou. Při slazení se vyhněte bílému cukru a přikloňte se k medu, nejrůznějším sirupům (např. javorovému) nebo stevii. Nepoužívejte ztužené tuky, zkuste je nahradit kvalitním máslem nebo rostlinými oleji (řepkový, olivový). Nebojte se poradit ve vaší prodejně se zdravou výživou. Velkým pokušením mohou být nejrůznější oslavy. Snažte se vybírat vždy lepší variantu. Místo krémových dortů zvolte například šátečky z listového těsta nebo ovoce. Když přeci jen podlehnete, netrestejte se. Raději si jídlo vychutnejte. Stravujte se tak, aby vás mlsná už neměla šanci dohonit.